Intel pregateste lansarea primului SSD de 10TB

intel-10tb-ssd-3d-nand

Intel a anuntat intentia de a lansa in a doua jumatate a anului viitor, primul SSD de 10TB bazat pe tehnologia 3D NAND. Succint, tehnologia 3D NAND consta in mai multe straturi de tranzistori stivuite una peste alta, formand un cub. Rivalii de la Samsung au scos deja pe piata SSD-uri NAND care au la baza memorii flash cu 32 de strarturi suprapuse, insa Intel spune ca produsele lor vor avea de doua ori mai multi biti pe celula, mai exact 256 de miliarde, folosind tehnologia MLC (Multi Level Cell), cea mai comuna arhitectura flash la ora actuala.

Hard disk-urile SSD sunt mult mai rapide si mai eficiente decat cele clasice, insa tehnologia de realizare a acestora ramane in continuare mult mai scumpa. Prin dublarea capacitatii pe o singura celula, Intel crede ca se va putea realiza un progres asupra costului de productie si implicit o utilizare a acestor SSD-uri la o scara mult mai larga.

Viitoarea generatie de SSD-uri care folosesc tehnologia MLC (Multi Level Cell) vor avea 2biti/celula si o capacitate de 256 Gbit (32 GB), iar cele care folosesc tehnologia TLC (Triple Level Cell), vor avea 3biti/celula si o capacitate de 384 Gbit (48 GB). Asta inseamna 4 miliarde de interconexiuni intre straturi. Memoriile care vor alcatui noua generatie de SSD-uri Intel, vor fi livrate de firma Micron.

Rob Crooke, prim-vicepresedinte si director al NVM Solution Group (Non-Volatile Memory) de la Intel, a declarat ca noua tehnologia va face posibil in urmatorii 2 ani realizare de SSD-uri avand capacitati chiar peste 10 TB, in plus va fi o gura de oxigen pentru dispozitivele mobile unde capacitatea de stocare va creste simtitor. De exemplu un NAND Flash de 1TB avand doar 2 mmm grosime va deveni ceva obisnuit, la un pret accesibil.

3d-nand

Ramane totusi sa vedem cat de accesibil va fi acest pret si daca noua tehnologie va face posibila implementarea acestor memorii pe scara larga, asa cum se spera.

De asemenea, ai putea dori...