Resetare parola BIOS laptop

bios-password

Din cate se stie, BIOS-ul este un program cu ajutorul caruia componentele hardware ale calculatorului comunica intre ele. Mai exact, prin intermediul acestuia, procesorul interactioneaza si controleaza restul componentelor. Acest soft este integrat de producatori intr-un circuit tip flash si este un firmware care nu poate stoca date variabile. Datele si parametri se stocheaza intr-un circuit de tip CMOS, acesta fiind de fapt o memorie. In general se face confuzie intre cele doua, desi sunt doua circuite integrate distincte si care de asemenea au functii distincte. CMOS-ul stocheaza informatiile despre componente, setarile acestora si de asemenea data si ora. Acesti parametri pe care utilizatorul ii poate seta, sunt pastrati in memorie cu ajutorul unei baterii care se afla pe placa de baza. Cu alte cuvinte, atunci cand gresit spunem ca resetam BIOS-ul, de fapt resetam CMOS-ul!

Ca sa lamurim si mai bine problema, trebuie stiut faptul ca BIOS-ul si CMOS-ul sunt interdependente, iar in timpul procesului de bootare, programul din BIOS citeste informatiile din CMOS si daca totul este in regula, trece mai departe la incarcarea sistemului de operare. Atunci cand se intra in BIOS, de fapt se intra in CMOS. Doar aici utilizatorul poate seta anumiti parametri care ulterior vor influenta bunul mers al calculatorului.

Vedeti oferta noastra de laptopuri refurbished AICI.

Daca la un calculator desktop care din anumite motive are CMOS-ul parolat, problema se rezolva relativ usor atunci cand avem nevoie sa-l resetam prin simpla scoatere a bateriei pentru o perioada scurta de timp (metoda pe care nu o recomand), sau prin folosirea jumper-ului dedicat care se afla pe placa (recomandat), altfel se pune problema in cazul laptopurilor.
Laptopurile, datorita faptului ca sunt portabile, se pot pierde sau fura, iar producatorii au gandit putin altfel protectia acestora pentru asemenea cazuri. Astfel, in cazul acestora, parola sta intr-un circuit integrat separat de tip EEPROM, care se ocupa numai cu aceasta functie de protectie a BIOS-ului. Scoaterea, sau suntarea baterie de pe placa de baza, nu are niciun efect asupra circuitului EEPROM unde este stocata parola. O eventuala parola pusa pe BIOS, nu se va putea sterge prin aceasta operatie in cazul unui laptop.

Prin urmare, cei care din diverse motive si-au parolat BIOS-ul si au uitat parola, se vor afla in imposibilitatea de a-l accesa. Intr-o asemenea situatie, rezolvarea este una destul de complicata si implica contactare producatorului pentru a va trimite o alta parola (master password) pentru resetare. La anumite modele, in special la cele mai noi, nu exista nici macar aceasta posibilitate, asta echivaland cu schimbarea placii de baza, o operatiune foarte costisitoare. Din fericire, pentru anumite modele de laptop exista o rezolvare si acesta este si motivul acestui subiect. Pentru urmatoarele modele de laptopuri, va putem ajuta cu o astfel de „parola master”. Acestea sunt: Samsung, Dell, Fujitsu Siemens, HP, Sony, Compaq si Acer.

Pentru asta insa, trebuie urmati cativa pasi si anume:

1. Prima metoda – Se intra in BIOS si in momentul cand vi se cere parola, se tasteaza o parola gresita de 3 ori. Pe ecran o sa va apara un mesaj sub forma System Disabled, sau System Locked si un cod. Acel cod ne trebuie pentru a putea genera master password pentru resetare. Vezi imaginea mai jos!

system-disabled

2. A doua metoda – Se mai poate obtine master password si dupa „service tag”-ul sau „serial number”-ul care se gasesc pe etichetele de pe spatele laptopului. Vezi imaginea mai jos!

service-tag

Acum ca ati aflat ce trebuie facut si ce trebuie sa ne comunicati pentru a va putea genera parolele, trebuie mentionat de asemenea ca aceasta metoda nu functioneaza pentru orice model de laptop. Mai jos am sa va prezint exact ce modele de laptop au sanse de reusita si cum arata codurile care trebuie sa ajunga in posesia noastra. Si anume:

• HP – 5 digiti – ex: 12345
• Compaq – 5 digiti – ex: 12345
• HP/Compaq – 10 caractere – ex: BDA3234ABF
• Acer cu BIOS Phoenix – 5 digiti – ex: 45678
• Phoenix Generic – 5 digiti – ex: 34567
• Dell – serial number – ex: #JLFZRH1-2A7B, mai exact modelele la care service-tag-ul se termina cu 595B, D35B, 2A7B si A95B
• Samsung – 12 digiti hexazecimal – ex: 06099120410D3222
• Generic Insyde H20 – 8 digiti – ex: 02404512
• Fujitsu-Siemens – 5 digiti, 8 digiti sau combinatii de serii a cate 4 digiti – ex: 23456, CEAGBHEF, BBBB-AAAA-DDDD-DEAD-BAAF
• Sony – Seriile PCG si VGN – 7 digiti serial number – ex: 3456700

In concluzie, cei care au astfel de probleme, ne pot contacta folosind sectiunea Asistenta pentru a ne comunica cele prezentate mai sus, iar noi vom incerca sa va ajutam. Atentie la instructiuni si cerinte, trebuie respectate intocmai!

Nota*: Nu mai trimiteti mesaje prin E-mail si nu mai scrieti la comentarii, nu le voi lua in considerare! Folositi dupa cum am spus, pagina de Asistenta! Multumesc pentru intelegere!

De asemenea, ai putea dori...