Cum verificam o sursa de alimentare ATX

atx-psu-test

Se stie ca una dintre cele mai importante componente ale unui calculator este sursa de alimentare. O sa vorbim asadar in acest articol, despre sursele de alimentare ATX. In functie de calitatea acesteia, restul componentelor functioneaza, sau nu, in parametri optimi pentru care au fost proiectate de fabricant. Pe piata exista o multitudine de modele de surse de alimentare, insa calitatea acestora este de multe ori indoielnica.

Datorita acestui fapt, fara sa generalizam insa, se ajunge de multe ori in situatia in care calculatorul nu mai porneste, se blocheaza sau se restarteaza, iar vinovatul principal este chiar sursa de alimentare. Din pacate, astfel de cazuri se intalnesc destul de des la calculatoarele cu surse de alimentare ieftine (uzuale). Ceea ce este si mai neplacut in cazul surselor ieftine si de ce sa nu recunoastem, slabe calitativ, este faptul ca datorita functionarii defectuoase afecteaza si restul componentelor din calculator, ducand la imbatranirea prematura a unor piese, condensatori umflati, apar vestitele „bad-uri” la hard disk-uri si altele.

Acum, dupa aceasta mica introducere, sa vedem ce putem face in cazul in care calculatorul nu mai porneste. Intr-o astfel de situatie exista doua cauze si anume:

1. sursa de alimentare defecta
2. una din componente defecta, ceea ce duce la intrarea sursei in protectie, regimul de avarie mentinandu-se pana la eliminarea cauzei

Sa vedem in continuare cum putem verifica sursa de alimentare, una din cauzele pentru care un calculator nu poate functiona.
ATENTIE! Cele expuse mai jos se refera doar la o verificare externa a sursei, fara a interveni in interiorul ei. Acest lucru se face numai de personal autorizat, altfel exista riscul de electrocutare!

Asadar, primul lucru pe care-l facem cand incepem verificarea, este deconectarea sursei de la reteaua de 220V. Dupa ce am deconectat sursa de la retea, trecem la deconectarea mufelor de pe secundarul sursei care alimenteaza placa de baza, hard disk-ul, unitatea optica, placa video unde este cazul, etc. Toti conectorii de pe secundar trebuie sa fie liberi (neconectati). Dupa ce am indeplinit si aceasta operatiune, dintr-o agrafa pentru hartie sau o sarma dezizolata, vom face o scoaba pe care o vom introduce in conectorul sursei de alimentare cu 20 sau 24 de pini care alimenteaza placa de baza. Aceasta punte se va realiza intre firul Verde (PS ON) si Negru (GND). Vezi foto:

psu-conector-jump

Puntea are rolul de a porni sursa in lipsa placii de baza si a butonului power. Dupa ce s-a realizat puntea ca in imagine, urmeaza sa alimentam sursa la 220V. In acest moment vom intalni o simptomatologie specifica dupa cum urmeaza:

1. sursa nu porneste -> rezulta sursa defecta
2. sursa porneste, dar calculatorul nu ->  cauze multiple
3. sursa porneste, tensiunile sunt conforme cu specificatiile -> rezulta alta cauza pentru nefunctionarea calculatorului

O sa vorbim putin despre punctul 2, deoarece aici se intalnesc de asemenea mai multe situatii si anume:

– sursa porneste, dar tensiunile de iesire au valori mult diferite fata de specificatii -> acest lucru denota un defect intern, se verifica tensiunile cu un voltmetru performant, eventual intr-un service specializat pentru cei care nu detin un astfel de instrument
– sursa porneste, tensiunile sunt conforme cu specificatiile, dar in momentul cand sursei i se ataseaza o sarcina, aceasta se opreste din functionare -> acest lucru denota un defect intern al sursei, necesita schimbare sau apelarea la un service specializat

Pentru cei care detin totusi un voltmetru si pot face verificarea tensiunilor de pe secundarul sursei, aveti in poza de mai jos diagrama pinilor de la conectorul de alimentare ATX cu 20 si 24 de pini si tensiunile aferente fiecaruia. Este bine ca aceasta verificare sa se faca atat in gol, fara sarcina, cat si cu sarcina pentru a putea vedea abaterile de la valorile specificate de producator. Abaterile nu trebuie sa depaseasca ± 5% fata de tensiunile specificate pe carcasa sursei!

psu-pinout

Dupa cum se observa din cele expuse mai sus, verificarea sursei de alimentare nu e este o treaba complicata, insa necesita atentie si putin simt practic. Repet insa, NU interveniti intern in sursa daca nu aveti pregatirea necesara. O simpla verificare este de ajuns, pentru restul adresati-va centrelor specializate sau inlocuiti sursa cu una de calitate mai buna, daca ati constatat ca este defecta!
Pentru intrebari suplimentare, folositi sectiunea de Asistenta Online!

De asemenea, ai putea dori...