Cum se configureaza un router wireless

router

Deoarece suntem in era dispozitivelor mobile si a retelelor wireless, iar pentru a va putea conecta la Internet de pe mai multe dispozitive va trebuie un echipament dedicat, numit Router, am sa va explic in continuare cum il puteti configura dupa ce l-ati achizitionat.

Desi la prima vedere configurarea unui router pare destul de complicata pentru cei mai putin familiarizati cu mediul IT, daca se respecta anumiti pasi, acesta operatie devine una usor de realizat. Prin urmare, hai sa vedem mai exact care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgem pentru a face setarile unui router:

Primul pas dupa ce am achizitionat routerul si am ajuns cu el la locul de destinatie, va fi conectarea acestuia la un calculator pentru a putea face setarile necesare. Pentru asta avem nevoie sa alimentam routerul si sa facem conexiunea intre acesta si calculator cu un cablu de retea care de obicei se livreaza odata cu routerul. Daca in cutia ambalajului nu se gaseste acest cablu, atunci folositi orice cablu UTP cu conexiuni straight (adica 1 la 1). Vedeti aici schema conexiunilor: Schema Conexiuni UTP

Atentie! Inainte de a conecta routerul la calculator (la placa de retea), efectuati mai intai operatiunea „Disconnect”, de pe vechea conexiune (legatura directa in placa de retea)!

Apoi, dupa ce ati efectuat operatia „Disconnect”, cablul care pana acum era conectat la placa de retea, se scoate si se lasa liber. Il vom folosi mai tarziu. Conexiunea routerului cu placa de retea din calculator, se face de pe una din mufele de LAN (nu conteaza care, aveti la dispozitie 4 mufe). Vezi foto de sus. Dupa ce routerul este alimentat si conectat cu placa de retea, urmeaza sa deschidem unul din browserele pe care le avem instalate pe calculator IE, Mozilla, Chrome, etc. Apoi in bara de adrese a browserului, vom tasta IP-ul de conectare al routerului, pentru a putea intra pe interfata acestuia. Acest IP il gasiti in cartea tehnica livrata cu routerul. Este de forma: 192.168.1.1 / 192.168.0.1 sau altul asemanator.

Dupa ce ati scris IP-ul solicitat in bara de adrese, apasati tasta Enter. In acest moment se va deschide o casuta de dialog in care vi se va solicita un User si o Parola, pe care de asemenea le veti gasi in cartea tehnica. Dupa ce ati efectuat si acesti pasi, dupa introducerea corecta a userului si a parolei, va apare pe ecran interfata routerului unde vom efectua propriu-zis setarile necesare. Astfel, in aceasta interfata, in partea stanga sau in partea de sus, depinde de interfata routerului, veti vedea un meniu din care trebuie sa alegeti optiunea Quick Setup sau Setup Wizard. Dupa ce ati facut click pe una din aceste optiuni, functie de tipul interfetei, va apare o fereastra in care vi se va solicita sa bifati tipul de conexiune pe care il aveti de la furnizorul de Internet. Aici vom gasi trei optiuni si anume PPPoE, Dynamic IP si Static IP. Va trebui sa o bifati pe cea corespunzatoare conexiunii D-voastra.

Conexiunea cea mai des intalnita la ora actuala, este cea PPPoE, pe fibra optica. Dupa ce ati bifat aceasta optiune, faceti click pe butonul Next. Dupa acest pas, veti trece intr-o noua fereastra unde vi se va solicita sa introduceti Userul si Parola livrate de furnizorul de Internet. Dupa ce ati introdus aceste date cu mare atentie, nu va mai ramane decat sa apasati butonul Finish, Ok, sau Save.

Pentru cazurile unde exista conexiune cu IP static, la pasul de mai sus, in loc de PPPoE se va alege optiunea Static IP. Apoi click Next si in fereastra care se va deschide veti observa o serie de casute care trebuiesc completate dupa cum urmeaza:

• IP Address: …
• Subnet Mask: …
• Default Gateway: …
• Primary DNS: …
• Secondary DNS: …

Aceste date, va sunt de asemenea livrate de catre furnizorul D-voastra de Internet si trebuie intruduse intocmai. Dupa ce ati completat campurile necesare, click pe Finish, Ok, sau Save.

Pentru cazurile unde exista IP dinamic, conform pasilor descrisi mai sus, se va bifa aceasta optiune, Dynamic IP. Aici nu trebuie completat nimic, routerul isi va lua singur adresa necesara atunci cand va comunica cu serverul furnizorului de Internet. Click Finish, Ok, sau Save si aste e tot.

O alta setare de care trebuie sa se tina cont si care este importanta, este optiunea DHCP, pe care o gasiti de obicei in Advanced Settings tot in meniul din stanga sau din partea superioara a paginii (depinde de interfata). Aceasta optiune trebuie sa fie bifata si sa scrie in dreptul ei Enable. Apoi click Finish sau Save. DHCP-ul are rolul de a aloca automat IP-uri in retea dispozitivelor conectate la router (calculator, smartphone, tableta, etc.).

Acum sa vorbim putin despre setarile care trebuiesc facute la partea Wireless. Dupa ce ati facut configurarea routerului prin pasii aratati anterior, va mai ramane sa configurati Wireless-ul pentru a va putea conecta la router cu dispozitivele mobile.

Astfel, in meniul din stanga, in general la categoria Basic Settings, gasiti optiunea Wireless. Click pe ea, se va deschide o noua fereastra in care veti gasi urmatoarele optiuni, nu neaparat in aceasta ordine:

• SSID
• Region
• Channel
• Mode
• Enable Wireless Router Radio
• Enable SSID Broadcast
• Enable Wireless Security
• Security Type
• Security Option
• Encryption
• PSK Passphrase (parola wireless)

Aici vom completa dupa cum urmeaza:

SSID: numele pe care doriti sa-l dati routerului pentru a-l recunoaste atunci cand doriti sa va conectati la el;
Region: Romania;
Channel: Il lasati default asa cum este (numai in cazul ca sesizati o interferenta cu alte dispozitive electronice din zona, atunci incercati alt canal);
Mode: Aici cautati sa-l puneti pe valoarea maxima (54Mbps, 150Mbps, 300Mbps, depinde de router);
Enable Wireless Router Radio – Aceasta optiune trebuie sa fie enable, altfel nu va functiona wireless-ul, chiar daca ati facut restul setarilor;
Enable SSID Broadcast – Enable;
Enable Wireless Security – Enable;
Security Type: De obicei vom folosi combinatia WPA-PSK/WPA2-PSK sau (WPA/WPA2 pentru compatibilitate cu adaptoare wireless mai vechi) ;
Security Option: Aici alegem optiunea WPA2-PSK sau Automatic sau (WPA pentru compatibilitate cu adaptoare wireless mai vechi);
Encryption: Aici alegem optiunea Automatic sau (AES pentru compatibilitate cu adaptoare wireless mai vechi);
PSK Passphrase sau Radius password (parola wireless): Aici vom introduce parola noastra wireless compusa din minim 8 caractere care sa cuprinda majuscule, cifre, litere si semne speciale (#, @, $, etc.)

Dupa ce ati completat cu atentie toate aceste campuri, apasati butonul Save. Daca ati urmat toti pasii pe care i-am descris mai sus si ati completat corect toate campurile necesare, din acest moment veti avea un router perfect functional. Insa ca sa avem intr-adevar si Internet, mai trebuie facuta o mica mutare. Cablul pe care il aveati pana acum in placa de retea din calculator si de care aminteam mai la inceputul articolului, il veti conecta de data aceasta la intrarea de WAN (Internet) a routerului (vezi poza sus). Ca sa fiu si mai explicit, veti avea asa:

• Pe intrarea de WAN – cablul care va intra in casa de la provider
• Pe iesirile de LAN – 4 la numar, dupa cum se poate observa din poza, veti pleca cu patch-uri (cabluri UTP) catre dispozitivele pe care doriti sa le conectati la retea (calculatoare, imprimante de retea, etc)
• Pe Wireless – dispozitivele mobile

Atentie! NU faceti alte setari in afara de cele expuse mai sus, daca nu sunteti siguri de ceea ce faceti!

Asta e tot! Succes!

De asemenea, ai putea dori...

20 răspunsuri

 1. Danila spune:

  Dar la router-ul LB-LINK BL-WR2000 am alta interfata mai noua (cred) Si nu stiu cum sa fac sa meargă net ul. Adică ma conecteze la reteaua WI-FI Dar imi spune ca nu am net. Si cand intru pe opera(de exemplu) e ca si cum nu merge net ul

 2. Belphegor spune:

  Multumesc frumos. M-a ajutat enorm.

 3. Alin spune:

  Mersi mult omule 🙂
  chiar m-a ajutat
  Prima data cand am incercat sa-l instalez [un router netis wf2419] nu mi-a reusit si apoi am cautat pe google…cam ce are trebuii sa fac ,am dat de asta si am facut totul pas cu pas si cu mare rabdare…poate prima data nu mi-a iesit ca m-am grabit 🙂
  Oricum mersi mult

 4. Gogu al II-lea spune:

  Complicaţi lucrurile inutil. :))

  Nu e nevoie să cauţi IP-ul routerului. Dacă-l conectezi la PC şi-ncerci să intri pe o pagină de net oricum te duce acolo. Iar userul şi parola sunt specificate deasupra câmpurilor unde le intruduci, de obicei user 1234.

  În rest ăştia complică şi mai mult treaba. Routerele mai noi de 2000 toamna fac treaba mult mai uşoară de-atât. În sensul că nu trebuie să-ţi alegi tu conexiunea manual. Pentru mulţi, termeni gen PPPoE sunt SF. Pur şi simplu conectezi cablul de net în router şi autoconfigurarea îţi găseşte singură tipul de conexiune. Dacă e într-adevăr PPPoE trebuie doar să bagi userul şi parola. Mai departe rămâne să-ţi setezi(dacă nu vrei să aibă toată scara net de la tine) userul şi parola routerului. Articolul ăla complică inutil nişte lucruri.

  • Pami spune:

   „Dacă-l conectezi la PC şi-ncerci să intri pe o pagină de net oricum te duce acolo.”….acolo unde?

   In articol e explicat destul de clar astfel incat sa nu fie SF si pentru cei care au cunostinte minime! Pentru restul exista service!

 5. Alin Marian spune:

  Deci nu merge, am un router NETGEAR WGR614 v9. si intru pe siteul routerlogin.net, si intru si de acolo nu stiu ce sa mai fac, daca stie cineva imi poate lasa adresa de mess skype sau facebook.

 6. daniella spune:

  Hey, merci ca mi-ai raspuns. L-am resetat, dar tot nu vrea sa-mi intre pe acea pagina.Oare o fi din cauza netului pe care il am momentan? Merci

  • Pami spune:

   Buna,

   Vad ca nu ai citit cu atentie! In prima faza nici nu ai treaba cu netul! Ia vezi ce scrie la inceput, uite:

   „Atentie! Inainte de a conecta routerul la calculator (la placa de retea), efectuati mai intai operatiunea “Disconnect”, de pe vechea conexiune (legatura directa)!
   Apoi, dupa ce ati efectuat operatia “Disconnect”, cablul care pana acum era conectat la placa de retea, se scoate si se lasa liber. Il vom folosi mai tarziu.”

   Deci…nu ne trebuie cablul de net in prima faza. Ne trebuie doar o conexiune intre unul din porturile Lan din router si placa de retea ca sa putem face setarile!

   Succes!

 7. daniella spune:

  Buna. Am si eu o problema. Mi-am cumparat acum cateva zile bune un router tl-wr740n, dar nu reusesc nicicum sa-l instalez. La instalarea cu cd-ul imi da eroare, iar cand dau sa-l instalez fara cd, cand bag acel ip nu imi apare nicio casuta in care a trebui sa scriu parola si adminul, imi apare cu totul altceva, articole, anunturi. Ce este de facut? Mentionez ca nu sunt un as in it, daca cu cd-ul imi da eroare si cu acel ip, altceva chiar nu stiu ce sa mai fac. Problema este ca in cateva zile trebuie sa-mi inchid si abonamentul de la orange, iar atunci chiar ca nu mai pot face nimic, iar netul prin cablu nu merge la laptop-ul meu din cauza placii de retea(asa mi s-a spus:)).Oare ma poti ajuta? Multumesc si o seara placuta

  • Pami spune:

   Buna Dani,

   Nu-ti trebuie niciun CD de la router! Primul pas, da un reset la router. Ai un buton mic in spate pe care scrie RESET. Tine apasat 20 de secunde pe el, pana se aprind totate led-urile odata si se sting. Apoi urmezi tutorialul de mai sus pas cu pas, nu te abati de la ce scrie acolo. Parola si user ca sa poti intra pe interfata este „admin” si „admin”. Succes! Te astept cu vesti!

   PS: Daca nu-ti merge placa de retea, va trebui sa-l configurezi wireless. Va trebui sa te legi la el wireless. Pasii sunt aceeasi ca in tutorial, mai putin lagatura prin cablu care nu se poate face din cauza placii de retea!

 8. ionicame spune:

  PPPoE, pe fibra optica ? Cred ca merge si pe cupru 🙂

  • Pami spune:

   Pai da, sa-mi arati PPPoE pe cupru! 🙂 Nu poti ca te limiteaza la viteza, de fapt poti, dar vei avea o viteza de melc. Sa citam de prin carti…”fibre optic cables help increase the speed of your broadband connection”. Poti aprofunda aici: http://www.abc.net.au/science/articles/2010/10/21/3044463.htm

   • ionicame spune:

    PPPoE (point-to-point protocol over Ethernet) este un protocol de autentificare a userilor in retea, nu are legatura cu reteaua, indiferent ca aceasta este pe fibra, ethernet sau adsl.

    • Paco spune:

     Corect, numai ca din cate ai vazut si din ce stiu eu, PPPoE s-a implementat la noi numai dupa ce s-a trecut pe fibra optica si de catre RDS si de catre Romtelecom. Cel putin cu acestea doua am avut eu legatura. De aia am si facut respectiva asociere!

 9. Pami spune:

  Trebuie sa intru cu Team Viewer sa vad ce ai acolo. Vorbim pe shoutbox!

 10. Alexkbx spune:

  Salut in primu rand tin sa mentionez ca sunt foarte greu de cap, in al doilea rand am un router serioux caruia incerc sa ii pun o parola la wifi de vreo saptamana doar ca in toate tutorialele video pe care le-am vizionat niciunul din acele routere nu aveau un meniu asemanator acestuia, si pur si simplu nu gasesc WPA2-PSK. insa cand incerc sa pun parola cu WPA2 laptopul nu se mai poate conecta la retea imi apare un X. va rog sa ma lamuriti si pe mine cu aceasta problema. va pot arata un printscreen la adresa aceasta : johnnyb_96 @ yahoo.com multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR

*

De acord!

Privacy Preference Center

Necesare

Aceste module cookie sunt necesare pentru ca site-ul sa functioneze

Wordpress, Woocommerce
PHPSESSID, wp_set_auth_cookie( $user_id, $remember, $secure ), wp_clear_auth_cookie(), auth_redirect(), comment_author_{HASH}, comment_author_email_{HASH}, comment_author_url_{HASH}
wc_cart_hash_#, wc_fragments_#

Tracking

Cookie-urile statistice ajuta proprietarii site-ului sa inteleaga cum interactioneaza vizitatorii cu site-ul.

Statcounter, Histats
__cfduid, is_unique, is_unique_1, is_visitor_unique, landing, login, sc_is_visitor_unique, PHPSESSID
lang, acc, __utma, __utmb, __utmc, __utmt, __utmz, CountUid

Marketing

Cookie-urile de marketing sunt folosite pentru a urmari vizitatorii pe site-uri web, cu intentia de a le afisa anunturi relevante, targetand astfel publicitatea online.

Google Adsense
_ga, _gid, AdSenseLocale, AdSenseLocaleSession, adsenseReferralSourceId, adsenseReferralSubId, adsenseReferralUrl, adsenseReferralUrlQuery

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?