UTP-RJ45 – Schema conexiuni

UTP-RJ45

Dupa cum se stie, retelele Ethernet folosesc pentru conectare cabluri UTP. Aceste cabluri au la capete sertizate mufe RJ45 care asigura conectivitatea intre diverse dispozitive de retea (placi de retea, routere, switch-uri, etc.). In functie de aceste dispozitive si natura conexiunilor care trebuie create intre ele, exista doua tipuri de legaturi, „straight” si „crossover”. Astfel, pentru cei care au nevoie, va prezint mai jos schema celor doua tipuri de conexiuni Ethernet:

schema-rj45O schema mai completa puteti gasi aici: UTP Cable Identification

Trebuie mentionat faptul ca legaturile „straight” se folosesc la conexiunea intre dispozitive de natura diferita si aici putem da ca exemplu legatura dintre computer – switch sau computer – router, iar legatura „crossover” se foloseste pentru dispozitive de acelasi tip, aici amintind conexiunea intre calculator – calculator, router – router sau switch – switch.

poe-ethernet-diagram

Ultima dintre scheme exemplifica legaturile pentru dispozitive mai speciale care folosesc alimentarea pe acelasi cablu UTP. Aceasta se numeste „Power Over Ethernet”, insa se foloseste mai rar si numai pe anumite tipuri de echipamente, mai putin uzuale. Si aici trebuie mentionat un aspect si anume, faptul ca un cablu „Power Over Ethernet” nu are nimic special, este un cablu normal „straight” sau „crossover” in functie de conexiunea necesara, numai ca pe acest cablu circula si curent nu numai semnale. De unde si denumirea de „Power Over Ethernet”.

De asemenea, in tabelul de mai jos gasiti categoriile de cabluri UTP, mediile de lucru in care se folosesc, latimea de banda, distanta si frecventa de lucru a acestora:

categorii-cablu-utp

Pentru a realiza mufarea cablului, veti avea nevoie de un cleste special de sertizat mufe UTP (vezi imaginea) si bineinteles mufe RJ45 ecranate sau nu, in functie de scopul si locatia dispozitivelor.  Verificati foarte bine culorile firelor inainte de a le introduce in mufa, pentru ca orice mica greseala dupa sertizare, va duce la nefunctionarea cablului. De asemenea, mufa odata sertizata nu se mai poate recupera. Va trebui taiata si pusa alta noua.

Succes!

cleste-sertizat-rj45

De asemenea, ai putea dori...