DETEKT – un nou instrument antispyware care iti spune daca esti supravegheat

detekt

DETEKT este un nou instrument antispayware gratuit care scaneaza computerul impotriva programelor spyware folosite de guverne pentru monitorizarea anumitor persoane vizate, a activistilor si a jurnalistilor. DETEKT nu sterge programele spyware, insa te anunta ca esti spionat, urmand sa iei masuri imediate in consecinta. Instrumentul nu este nou, a fost folosit si pana acum in diverse medii, insa hotararea de a fi pus la dispozitia publicului este recenta.

DETEKT a fost dezvoltat de o echipa de securitate din Berlin condusa de Claudio Guarnieri si sprijinita de Amnesty International. In parteneriat cu Privacy International, Digitale Gesellschaft si Electronic Frontier Foundation, Amnesty International a hotarat sa puna la dispozitia publicului acest instrument cu ajutor caruia oricine isi poate verifica computerul impotriva programelor spion. Daca DETEKT detecteaza programe malware, cercetatorii recomanda deconectarea imediata a calculatorului de la retea si contactarea expertilor de pe un alt calculator care nu este folosit in mod curent. O lista cu expertii echpei berlineze care va pot ajuta in asemenea momente o gasiti aici. Cheile PGP sunt folosite pentru a putea cripta e-mailurile de sesizare trimise.

Actiunea celor de la Amnesty International de a pune la dispozitia publicului larg acest instrument de scanare impotriva programelor spion, vine in contextul in care supravgherea intruziva din partea propriilor organismelor abilitate sau nu, are un impact tot mai dramatic in viata privata, limitand libertatea de asociere si libertatea de exprimare a oamenilor. Cele mai recente tehnologii permit guvernelor sa urmareasca, sa monitorizeze si sa spioneze activitatile oamenilor mai mult ca oricand. Prin utilizarea acestor tehnologii, guvernele pot citi corespondenta privata si chiar activa camera si microfonul unui calculator, fara ca proprietarul sau sa stie.

„Prin cresterea gradului de constientizare a oamenilor despre aceste aspecte, speram ca vor fi în masura sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a se proteja.
De asemenea, speram ca prin cunoasterea mai aprofundata a acestor pericolele si a acestor tehnologii, mai multi oameni se vor alatura Amnesty International in dorinta lor de a impiedica incalcarea dreptului la viata privata, libertatea de exprimare si alte drepturi ale omului.”
, au declarat cei de la Amnesty International. „Scopul nostru final este de a da posibilitatea aparatorilor drepturilor omului, jurnalistilor si altor grupuri ale societatilor civile, sa-si desfasoarea activitatea fara teama ca vor fi supravegheati, hartuiti, intimidati, arestati sau torturati.”, au mai adaugat acestia.

Mai multe amanunte depre cum functioneaza aplicatia antispyware DETEKT si download, puteti gasi aici.

detekt-antispyware

detekt-antispyware

Foto: Resist Surveillance

De asemenea, ai putea dori...