Chrome 64 biti – versiunea stabila a browserului a fost lansata

chrome-64bit

Dupa o multime de teste care s-au desfasurat incepand din luna Iunie, Google a finalizat si a lansat o versiune stabila a browserului Chrome pe 64 biti. Noua versiune mainstream 37.0.2062.94 m(64) ofera trei avantaje majore si un posibil dezavantaj.

Avantajele, spun producatorii, ar fi: viteza mult imbunatatita, stabilitate si securitate sporita. Google sustine ca in versiunea 64 biti, incarcarea formatelor media, grafica si video, este mult mai rapida. Ca exemplu, standardul de decodare VP9, folosit pentru stream-urile video HD de pe Youtube, este cu 15% mai rapid pe varianta 64 biti, comparativ cu cea pe 32 biti. De asemenea, versiunea pe 64 biti, este de doua ori mai stabila decat cea pe 32 biti, spun cei de la Google.

Securitatea a fost imbunatatita prin adaugarea unor noi elemente de protectie, cat si prin ajustarea celor deja existente. Tot legat de securitate, noua versiune Chrome pe 64 biti, profita de cele mai noi caracteristici de protectie ale sistemului de operare Windows 8, cum ar fi High Entropy ASLR (address space layout randomization), care face mult mai dificila exploatarea bug-urilor de securitate, avand implemantata la randul ei un sistem asemanator.

Ca minusuri, s-ar putea adauga lipsa suportului NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface), prezent pe versiunea 32 biti. NPAPI este o arhitectura cross-platform folosita de developeri pentru a realiza diverse plugin-uri. Cu alte cuvinte, noua platforma pe 64 biti a Google Chrome, s-ar putea sa intampine probleme o perioada cu o serie de plugin-uri. De exemplu plugin-ul Google Earth nu functioneaza. Oricum, se pare ca Google va scoate in curand versiunea pe 32 biti a NPAPI.

Versiunea pe 32 biti a Google Chrome este inca disponibila implicit pentru download, asa ca cine doreste versiunea pe 64 biti trebuie sa o descarce si sa o instaleze separat. Nu este disponibila prin update. O puteti gasi aici.

De asemenea, ai putea dori...