NSA colecteaza date din traficul de pe Skype

skype-nsa

Intr-un document dat publicitatii recent de catre Der Spiegel, se arata ca agentia NSA are acces deplin la traficul de pe Skype, indiferent ca vorbim de fisiere partajate, video, voce sau mesaje text. Accesul este mandatat de catre Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) si face parte din programul de supraveghere PRISM al NSA prin care acestia din urma au putut colecta date in timp real de la utilizatori ai serviciului Skype.

Natura colectarii datelor a fost scrisa intr-un document NSA datat August 2012 si intitulat User’s Guide for PRISM Skype Collection. Documentul detaliaza instructiuni de captare a informatiilor de pe Skype prin programul NUCLEON al celor de la NSA ce permite cautari de mesaje text, voce si alte date transmise intre clienti.

Intreg traficul de voce de pe Skype, in/out, a inceput sa fie urmarit chiar din Februarie 2011 prin intermediul unui gateway din reteaua telefonica publica comutata (PSTN), cu acordul Microsoft, obligata sa faca acest lucru prin programul PRISM. Mai mult, incepand cu luna Iulie a aceluiasi an, NSA a adaugat capacitatea de a captura traficul peer-to-peer si al decripta cu ajutorul cheilor oferite de Microsoft.

NSA a fost astfel capabila sa colecteze toate datele de trafic care au trecut prin retelele monitorizate. Si din moment ce Skype este un serviciu peer-to-peer, in momentul in care persoana X a fost monitorizata, este lesne de inteles ca si persoana Y cu care aceasta comunica, a fost usor de monitorizat. Daca introducem in ecuatie si o a treia persoana Z, care comunica de asemenea cu una din cele doua si eventual cu altele, deja lucrurile se complica si este evidenta amploarea acestui serviciu de urmarire din cadrul retelei Skype.

Asa ca fiti atenti, Big Brother asculta si vede! Mai multe amanunte puteti citi aici.

De asemenea, ai putea dori...