SSD-uri – alinierea corecta a partitiilor

aliniere-partiti-ssd

Daca ati hotarat sa faceti o noua investitie prin achizitionarea un hard disk SSD, este bine de stiut faptul ca performanta specificata de producator a acestuia, este conditionata de anumiti factori. Unul dintre acestia este alinierea corecta a partitiilor, factor care influenteaza substantial viteza de citire/scriere.

Din nestiinta, sau pur si simplu datorita faptului ca este trecuta cu vederea, aceasta optiune de aliniere a partitiilor, ii face pe proaspetii posesori de SSD-uri sa se intrebe de ce rata de transfer nu corespunde cu specificatiile producatorului. Iata ce trebuie facut si cum puteti verifica daca SSD-ul vostru are partitiile aliniate.

In primul rand trebuie stiut ca aceasta aliniere se face inainte de a instala sistemul de operare, atunci cand partitionam si formatam hard disk-ul, pentru a evita pierderea ulterioara a datelor. Pentru asta vom folosi un utilitar micut si istet, care se numeste MiniTool Partition Wizard. Nu aveti decat sa il scrieti pe un CD si sa bootati cu el. De asemenea, in BIOS, este necesar ca modul AHCI sa fie activat, altfel alinierea nu se poate realiza. Dupa ce programul se va deschide, urmeaza operatiunile de partitionare si formatare asupra carora sper ca nu mai este nevoie sa insistam. Odata ce aceste operatiuni au fost efectuate, urmeaza alinierea partitiilor despre care vorbeam.

Pentru asta, se selecteaza partitia dorita si se face click pe comanda „Align Partition”, dupa care comanda”Apply”. Vedeti poza mai jos:

partition-wizard-align

Urmeaza acum sa verificam daca alinierea partitiilor a reusit si a fost corect efectuata. Pentru asta trebuie urmati cativa pasi si anume:

• Se intra in „Start” unde tastam comanda msinfo32
• In fereastra care apare cautam Components > Storage > Disks
• Alegem SSD-ul, iar aici cautam item-ul „Partition Starting Offset”

Vezi imaginea:

partition-offset

Pentru ca partitia sa fie corect aliniata, valoarea offset-ului trebuie sa fie perfect divizibila cu 4096 KB, rezultatul fiind un numar intreg, fara zecimala. De asemenea, puteti imparti valoarea ofsetului la 1048576 (1 MB). Daca rezultatul da cu zecimala, partitia nu este corect aliniata si operatiile anterioare trebuie refacute. Pentru a verifica SSD-ul, puteti folosi urmatorul program AS SSD Benchmark.

Ca sa va faceti o idee, in poza de mai jos, puteti observa cum arata un SSD inainte si dupa alinierea partitiilor, efectuat cu programul de care aminteam anterior. Se observa usor cum rata de acces a crescut simtitor dupa o aliniere corecta.

ass-ssd-benchmark

Cam asta este tot. Nu evitati sa efectuati aceasta aliniere, daca doriti ca SSD-ul sa functioneze la parametri optimi! Alinierea este valabila si pentru hard disk-urile clasice!

De asemenea, ai putea dori...