Windows 10 – Surpriza Microsoft

windows-10

Cel mai recent sistem de operare al Companiei Microsoft, a fost lansat in aceasta seara in cadrul unui eveniment mult asteptat care a avut loc in San Francisco. Desi zvonurile venite atat din interiorul companiei cat si din exterior, anuntau ca noul sistem de operare se va numi Windows 9, iata ca Microsoft ne ofera o surpriza. Vicepresedintele Executiv Terry Myerson anunta ca noua platforma va purta denumirea de Windows 10.

Terry Myerson spune ca noul Windows este o platforma all-in-one care va putea rula pe toate dispozitivele companiei, indiferent ca este vorba de telefoane, tablete, laptopuri sau calculatoare. De asemenea, aplicatiile facute pentru Windows 10 vor putea rula pe mai multe dispozitive, acestea fiind disponibile în magazinul de aplicatii One Store. Descrisa de Microsoft ca cea mai cuprinzatoare platforma realizata vreodata, Windows 10 va oferi utilizatorilor o experienta adaptata unei game largi de dispozitive hardware, folosind o singura platforma.

Windows 10 va oferi astfel „experienta potrivita, pe dispozitivul potrivit, la momentul potrivit”, a declarat Terry Myerson. „Windows 10 va rula pe cea mai larga gama de dispozitive din toate timpurile”, a mai adaugat acesta.

Windows 10 combina elementele de functionalitate ale Windows 7, cu elemente de design ale Windows 8. „Dorim ca toti utilizatorii Windows 7 sa aiba sentimentul ca ieri au condus un Prius din prima generatie, iar acum cu Windows 10, conduc un Tesla.”, a declarat Joe Belfiore, vicepresedinte al sistemelor de operare si imagine publica Microsoft.

Cum era de asteptat, Windows 10 vine cu multe noutati. Reapare meniului de start intr-o forma mult mai stilizata si versatila, combinand varianta traditionala cu ecranul de pornire Metro din Windows 8, se pot redimensiona tile-urile, functia virtual desktops prin care poti vedea aplicatiile care ruleaza in acelasi timp si functia Snap Assist cu ajutorul careia poti muta o aplicatie dintr-un desktop in altul, sau poti rula aplicatii diferite, crescand astfel productivitatea. O alta functie este si task-view, un buton amplasat in task bar care ofera acces printr-un singur click la toate aplicatiile care ruleaza. Desi au existat multe speculatii si chiar scurgeri de informatii conform carora noul Windows va contine si asistentul vocal Cortana, la prezentare nu s-a specificat nimic in acest sens. Mai multe amanunte vom afla probabil in cadrul conferintei Build din aprilie 2015 cand vor fi prezentate si alte detalii despre functionalitatea noului Windows 10.

Urmariti mai jos prezentarea Windows 10 facuta de Joe Belfiore:

http://youtu.be/84NI5fjTfpQ

Sursa

Iata si cateva capturi de ecran:

windows-10Start Menu

windows-10Virtual Desktops

windows-10Snap Assist

windows-10Task View

Foto: Microsoft

Update:

Windows 10 Technical Preview poate fi acum descarcat gratuit. Pentru asta va trebuie insa un cont Microsoft. Dupa ce v-ati logat in cont, puteti descarca imaginile ISO in varianta de 32 sau 64 de biti de aici. Tot aici veti gasi si product key-ul pentru instalare. Spor la testat!

De asemenea, ai putea dori...