Cand se lanseaza si cat va costa Windows 10
Ca mai tot timpul, in ciuda eforturilor de a tine cat mai departe de public detaliile planurilor sale, Microsoft a fost si de aceasta data demascat. Unul dintre cei mai mari retaileri din America si anume Newegg, a afisat pe site-ul sau data de lanasare si pretul pentru doua din licentele OEM ale Windows 10, mai exact versiunile Home si Professional, putandu-se face chiar pre-comenzi. Intre timp postarea a fost stearsa, insa capturile de ecran deja au impanzit Internetul.
Dupa cum se poate observa din poza, varianta Windows 10 Home costa 110 dolari, iar varianta Windows 10 Professional costa 150 de dolari, iar pre-comenzile se pot face incepand cu data de 31 August 2015. Preturile afisate sunt valabile pentru piata americana, pentru Romania inca nu exista o estimare de pret, insa preturile afisate se pare ca sunt cu 10 dolari mai mari decat pentru varantele Windows 8 si Windows 8 Pro, la momentul aparitiei lor.
Pe de alta parte, Terry Myerson, vicepresedinte executiv la Microsoft, a anuntat chiar astazi pe blogul oficial, data de lansare ca fiind 29 Iulie 2015, oferind upgrade gratuit catre toate dispozitivele care folosesc licente Genuine de Windows 7 SP1 sau 8.1. Utilizatorii vor avea la dispozitie un an de zile, pana pe data de 29 Iulie 2016 pentru a beneficia de oferta gratuita a celor de la Microsoft, iar cei care doresc sa intre in posesia ei mai devreme, pot sa-si rezerve o copie pentru upgrade.
Exista deja persoane care au primit invitatie pentru rezervare si carora le-a aparut un semn in taskbar care ii anunta despre acest lucru. Cei care nu au primit invitatia, pot face rezervarea aici. Pentru a intari cele expuse mai sus in legatura cu data de lansare, se pare ca sunt ceva scurgeri de informatii si din surse care vin din partea celor de la AMD, acestea declarand ca vor incepe livrarea variantei Windows 10 RTM (Release To Manufacturing) la sfarsitul lunii Iulie.
Pentru cei care au licente valide de Windows 7 sau 8, exista doua unelte de la Microsoft, una pe 32 biti si una pe 64 biti, cu ajutorul carora veti putea face upgrade gratuit. Doar trebuie sa urmati instructiunile.
De asemenea, trebuie specificat ca licentele Home si Professional afisate de Newegg, sunt OEM, mai exact variante care vizeaza producatorii de hardware si care vin deja preinstalate pe dispozitive. Spre deosebire de variantele Retail, versiunile OEM nu vin cu suport de la Microsoft, astfel ca utilizatorii vor trebui sa se ingrijeasca personal de suport, iar in cazul cand se achizitioneaza pre-instalat pe un calculator, suportul revine producatorului respectiv.
Asadar versiunile OEM sunt utile celor care doresc sa faca upgrade la un sistem mai vechi, sau sa ruleze sistemul de operare intr-o masina virtuala.
Cam acestea ar fi noile stiri despre ultimul sistem de operare al celor de la Microsoft. Mult nu mai este de asteptat pana o sa aflam si restul de amanunte, cert este insa ca gigantul din Redmond are un plan ambitios prin care vrea sa aduca Windows 10 pe un miliard de dispozitive intr-un termen de 2-3 ani. Ca va reusi sau nu, ramane de vazut.