Licente Windows – tipuri si semnificatie

tipuri-licente-windows

Datorita faptului ca multe din persoanele care doresc sa achizitioneze o licenta Microsoft Windows sunt intr-o confuzie totala atunci cand vine vorba despre achizitionarea propriu-zisa a acesteia, am sa va prezint in acest articol care sunt principalele tipuri de licente Windows si semnificatia lor. Desi tipul acestora este mult mai mare, vom face referire la patru dintre cele mai importante si des utilizate.

Astfel, Microsoft ofera mai multe tipuri de licente Windows pe care utilizatorul le poate achizitiona si anume:

• Licente Retail
• Licente OEM
• Licente VUP
• Licente GGK

Sa le luam pe rand:

Licentele Retail – FPP (Full Package Product) sunt acele licente care se pot cumpara si folosi pe sisteme de calcul deja existente si pentru care se doreste intrarea in legalitate. Licentele Retail nu impun nicio restrictie, se pot instala de cate ori este nevoie, chiar daca in timp se schimba configuratia calculatorului. De asemenea se poate instala pe mai multe calculatoare care apartin aceleiasi companii sau persoane, poate fi mutata de pe un calculator pe altul, insa nu poate fi activa decat pe un singur calculator. Pachetul cuprinde ambele kit-uri de instalare, atat pe 32 biti, cat si pe 64 biti.
Dezavantajul unei licente Windows Retail este pretul foarte mare, comparativ cu al celorlalte tipuri de licente, in general dublu sau chiar triplu.

Licentele OEM (Original Equipment Manufacturer) sunt acele licente care nu se pot cumpara separat si sunt conditionate obligatoriu de achizitia unui calculator nou. Licenta trebuie sa se regaseasca pe aceeasi factura cu echipamentul achizitionat. Din pacate, acest tip de licenta nu este transferabil pe alt calculator si nici nu suporta modificari majore ale configuratiei hardware (in afara de HDD, memorii si unitatea optica), in special a placii de baza, fiind dependenta de anumite componente si de BIOS. Daca aveti ghinionul sa se defecteze placa de baza, trebuie ca aceasta sa fie inlocuita cu alta de acelasi tip, altfel licenta devine nula si trebuie achizitionata alta. De asemenea, cei care doresc sa faca upgrade-uri de componente des, trebuie sa stie ca o licenta OEM nu este pentru ei. Un alt aspect important de care trebuie tinut cont la achizitie, este si faptul ca licenta OEM are o singura varianta, 32 biti, sau 64 biti. Asa ca trebuie sa va ganditi bine ce anume doriti, atunci cand achizitionati un calculator cu o licenta OEM.

Licentele VUP (Version Upgrade License) sunt acele licente special create pentru upgrade de la o versiune mai veche de Windows, la una mai noua. Licentele VUP nu sunt conditionate de achizitia unui calculator si pot fi cumparate separat, fiind ideale pentru utilizatorii care detin deja o licenta de Windows si doresc trecerea la o versiune superioara fara costuri prea mari. Sunt valabile pentru un singur calculator. Atentie insa, trecerea nu se face oricum, ci dupa anumite criterii stabilite care pastreaza o parte din caracteristicile sistemului anterior. Astfel am sa dau cateva exemple:

– Daca aveti Windows Vista Home Premium, trecerea se va face obligatoriu la Windows 7 Home Premium si mai apoi la Windows 8 Basic (versiunea echivalenta a Home Premium)
– Daca aveti Windows Vista Business, trecerea se va face la Windows 7 Professional si mai apoi la Windows 8 Pro
– Upgrade-ul de la Windows 7 Starter la Windows 8 Basic nu este permis.

Sper ca ati prins ideea!

Licentele GGK (Get Genuine Kit) sunt acele licente pe care Microsoft le ofera ca o alternativa de intrare in legalitate in cazul in care ai achizitionat un sistem pe care este instalata o copie originala de Windows (s-a schimbat propietarul calculatorului, licenta nefiind transferabila). GGK este aplicabil sistemelor de operare Vista Business, XP Pro, Windows 7 Pro si Windows 8.1 Pro. Sunt valabile pentru un singur calculator.

Cum spuneam in introducere, gama de licente Windows este mult mai variata si am sa mentionez mai jos si alte tipuri de licente pentru a va putea face o idee de ansamblu. Astfel conform lenovoshop.ro mai avem urmatoarele tipuri de licente care se adreseaza doar persoanelor juridice:

Open License Business (Licentiere de volum) – se adreseaza companiilor cu mai mult de 5 PC-uri in dotare si ofera posibilitatea platii integrale a licentelor la momentul achitarii. Avantajul acestui program este faptul ca pot fi obtinute discount-uri in functie de marimea achizitiei initiale. Achizitia minima trebuie sa fie insa de 5 licente.

Volume License Keys (VLK) – contine seriile licentelor si un cod autorizat (authorization number) in baza caruia pot fi efectuate achzitiile ulterioare pentru acelasi nivel de discount. Sunt permise operatiunile de tip upgrade sau downgrade.

Open Volume (OLP C) – acest tip de contract corespunde unor reduceri mai mari decat cele oferite de tipul de licentiere Open License Business. Pentru a beneficia de el, clientul trebuie sa acumuleze un total de 500 de puncte. Fiecare produs Microsoft are un punctaj atasat.

Open Value Subscription – se adreseaza companiilor cu cel putin 5 PC-uri care doresc sa evite achizitionarea de licente prin intermediul unei plati efectuate integral. Acestea pot cumpara aplicatiile dorite printr-un sistem de rate sau pur si simplu le pot inchiria fiind necesara efectuarea unei plati anuale. Contractele de acest fel se semneaza pe o durata de 3 ani.

Get Genuine Windows Agreement (GGWA) – se adreseaza clientilor de toate marimile. Astfel, pentru clienti mici si mijlocii, numarul necesar de licente ce trebuie achizitionat este de 5, in timp ce pentru clientii mari numarul licentelor necesare este variabil. Daca clientul doreste kit-urile pe medii optice, va trebui sa le achizitioneze separat.

De asemenea, trebuie mentionat ca exista si licente Microsoft Refurbished, licente pe care le comercializeaza si firma noastra si care sunt similare cu cele OEM, achizitia acestora facandu-se numai impreuna cu un calculator refurbished, fie ca vorbim de modele desktop sau laptop. Pretul insa, este deosebit de avantajos. Pentru asta puteti consulta Oferta.

Sper ca acest articol sa va indrume catre achizitionarea celei mai potrivite licente Windows pentru scopul propus!

De asemenea, ai putea dori...