NSA ascunde software de supraveghere in hard disk-uri

nsa-hard-disk-spyware

Este cunoscut de mult timp faptul ca NSA (National Security Agency) foloseste tot felul de tehnici pentru a spiona diverse obiective si persoane. Iata ca mai nou, cei de la Kaspersky Lab au descoperit o serie de programe de tip spyware ascunse in firmware-ul unor hard disk-uri de la producatori importanti precum Western Digital, Seagate, Toshiba, IBM, Samsung si altii.

Cei de la Kaspersky Lab nu au numit intr-un mod evident cine se face vinovat pentru acest lucru, insa au aratat fara sfiala cu degetul catre guvernul Statelor Unite. Desi marii producatori de hard disk-uri declara ca nu au livrat niciodata codurile sursa celor de la NSA, conform celor de la Kaspersky, sunt singurii care detin tehnologia necesara unor astfel de interventii. Ceea ce face insa extrem de periculoasa aceasta tehnologie, este faptul ca un utilizator normal, nu va putea descoperi aceasta tehnica de a spiona, pentru ca nu are acces la firmware si nici programe care pot scana si avertiza in cazul ca se descopera o asemenea interventie neautorizata.

De asemenea, specialistii Kaspersky declara ca in spatele acestor modificari ascunse in firmware-ul hard disk-urilor, se afla aceeasi organizatie care a fost responsabila cu realizare virusului Stuxnet folosit pentru a ataca programul nuclear al Iranului. Cele mai multe hard disk-uri infectate au fost descoperite in tari precum China, Iran, Pakistan, Rusia, Algeria, Afganistan, Siria, tari care se stie ca nu sunt intr-o relatie prea buna cu Statele Unite si sunt sub o continua supraveghere.

Conform celor de la Reuters insa, numarul tarilor in care s-au descoperit hardurile infectate cu unul sau mai multe tipuri de programe spyware, atinge cifra de 30. Purtatorul de cuvant al celor de la NSA, Vanee Vines, a refuzat sa comenteze acuzatiile. Acest nou scandal ar putea duce din partea unor tari precum China si nu numai, la o adversitate si mai mare fata de produsele occidentale.

Peter Swire, unul dintre cei cinci membri ai Grupului de examinare ai presedintelui american Barack Obama pe probleme de Informatii si Comunicatii Tehnologice, spune ca este esential ca SUA sa ia in considerare impactul posibil asupra comertului si a relatiilor diplomatice, inainte de a decide sa utilizeze astfel de programe software pentru a culege informatii, existand riscul unor efecte negative grave asupra altor interese americane.

De asemenea, ai putea dori...