Cum sa alegi un procesor bun

alegere-procesor

De cate ori nu v-ati pus intrebarea „cum sa aleg un procesor bun” si potrivit nevoilor mele? Este o intrebare care staruie in mintea tuturor atunci cand doresc sa-si upgradeze vechiul calculator, sau sa-si achizitioneze unul nou. In acest articol am sa va dau cateva indicii pentru a va usura calea in alegerea celui mai potrivit procesor, astfel incat sa puteti face alegerea corecta.

Pe langa performanta, o alta enigma pentru utilizatori mai putin experimentati, este si tipul procesorului folosit. Ce sa aleg, AMD sau Intel? Aici insa, intervine o problema. Daca deja ai placa de baza si nu vrei sa o schimbi, doar sa faci upgrade la procesor, atunci nu ai alta optiune decat sa mergi pe aceeasi arhitectura alegand un procesor mai bun. Indiferent ca vorbim de AMD sau Intel. Daca insa construiesti un calculator de la zero, atunci vei oscila intre cele doua optiuni mai sus amintite, AMD vs Intel.

In primul rand ca sa puteti alege corect un procesor, trebuie sa stiti exact ce veti face cu el si care sunt cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca. Ca atare, este foarte important sa luati in calcul nu numai prezentul, ci si viitorul. Este bine sa faceti o alegere inspirata de la inceput, pentru ca pe parcurs s-ar putea ca cerintele sa creasca si sa regretati alegerea facuta.

Astfel, daca este sa vorbim din punct de vedere economic, procesoarele AMD ofera un raport pret/performanta mai bun, oferind solutii mult mai accesibile. Pe de alta parte insa, daca eludam aspectul economic, procesoarele Intel sunt campioanele performantei.
Fara sa mai luam in calcul procesoarele „single core” care sunt mult depasite, la ora actuala specificatiile care atrag cel mai mult atentia la noile modele, sunt frecventa si numarul de nuclee.

Cateva cuvinte despre cele doua specificatii:

Frecventa – frecventa procesoarelor actuale se exprima in MHz (megahertzi) sau GHz (gigahertzi) si este data de un oscilator intern (ceas) care opereaza un anumit numar de pulsuri pe secunda. Un procesor executa o operatie sau seturi de operatii la un ciclu complet de ceas, iar la ora actuala vorbim deja de milioane de cicluri pe secunda exprimate in MHz sau GHz. Pe scurt, frecventa arata cate operatii pe secunda poate realiza procesorul respectiv.

Numarul de nuclee – modelele noi de procesoare, au pe aceeasi pastila de siliciu mai multe nuclee fizice. Aceste nuclee pot functiona ca procesoare independente, iar in functie de aplicatiile rulate si incarcarea procesorului pot lucra simultan sau paralel. O confuzie des intalnita la procesoarele multi-core, este faptul ca i se atribuie fiecarui core in parte frecventa procesorului. De exemplu un procesor quad core i7-4790K a carui frecventa de lucru este de 4GHz, ar trebui sa functioneze la 16 GHz atunci cand toate core-urile sunt active, ceea ce este total gresit.
Ca idee, avantajul mai multor nuclee este faptul ca operatiile se efectueaza paralel si simultant pe toate nucleele, astfel procesarea fiind extrem de rapida. Insa frecventa ramane aceeasi de 4GHz, daca este sa mergem mai departe pe exemplul de mai sus, indiferent ca lucreaza un core, doua, trei sau patru.
Cu alte cuvinte, creste productivitatea.

Dupa ce v-ati facut o mica idee cum sta treaba cu frecventa si numarul de nuclee, sa trecem mai departe. Intrebarea inca persista. AMD sau Intel? Pai hai sa vedem!
Dupa cum spuneam mai sus, din punct de vedere al raportului pret/performanta, AMD pare sa fie castigator. Daca nu ne uitam la bani si dorim doar flexibilitate si performanta bruta, atunci mizati pe Intel.

Cand ne orientam spre un procesor AMD?
Atunci cand activitatea noastra implica activitati online, vizualizarea filmelor, activitati de office si jocuri.

Cand ne orientam spre un procesor Intel?
Atunci cand pe langa activitatile mentionate mai sus, avem nevoie de proiectare (CAD), editare si randare grafica 2D si 3D, editari si conversii video si audio, baze de date stufoase si cam tot ce necesita putere mare de calcul.

Si pentru ca tot am amintit de jocuri, trebuie mentionat faptul ca nu este indicat sa achizitionati cel mai performant procesor din segment, indiferent ca vorbim de AMD sau Intel, atat timp cat nu aveti o placa video potenta. Gamerii trebuie sa tina cont de faptul ca este mai indicat sa investeasca intr-o placa video buna, decat in cel mai performant procesor. De asemenea, trebuie avut in vedere si aspectul invers al problemei, o placa video foarte buna, pe un procesor slab, duce la vestitul fenomen de ”bottleneck”, in care informatia oferita de placa video nu poate fi prelucrata in timp real de catre procesor.

Un alt aspect de care trebuie tinut seama de catre gameri, este si faptul ca multe din jocurile actuale nu stiu sa foloseasca mai mult de doua sau patru nuclee. Deci va fi inutila investitia scumpa intr-un procesor hexa-core sau octa-core. Diferenta de pret pe care o puteti redirectiona spre o placa video mai buna. Concluzia, trebuie gasit raportul optim de performanta intre placa video si procesor.

Avand in vedere cele expuse mai sus, atunci cand doriti sa investiti intr-un procesor, este bine sa faceti putina munca individuala de cercetare si sa nu faceti achizitii din auzite, care ulterior s-ar putea sa se reflecte negativ atat din punct de vedere financiar, cat si al performantelor.

Pentru asta am sa va pun la dispozitie un site excelent cu teste comparative ale diverselor modele de procesoare AMD si Intel, mai noi sau mai vechi, astfel incat sa puteti face o alegere cat mai buna in vederea achizitionarii unui procesor.

Site-ul se numeste CpuBoss si il gasiti aici: cpu-boss

Veti gasi de asemenea pe site, teste compartive si pentru procesoarele video, GPU-uri.

In alta ordine de idei, desi ar merita un topic separat, sa vorbim putin si despre laptopuri, ale caror procesoare sunt la fel de importante. Astfel, daca la calculatoarele desktop avem o mare flexibilitate in alegerea unui procesor, nu acelasi lucru putem spune in cazul laptopurilor.
In primul rand la laptopuri este destul de complicat sa faci un upgrade, uneori imposibil. Din aceasta cauza, este extrem de important ca atunci cand faceti o astfel de achizitie sa stiti exact care va fi scopul pentru care o faceti.

Apoi, datorita faptului ca un procesor de laptop este proiectat pentru un consum minim de energie in raport cu performanta, este de la sine inteles ca nu poate exista compartie in termeni de performanta intre un procesor de laptop si unul pentru desktop in acelasi segment. Observatie valabila si pentru GPU-uri!

Treaba se complica si mai mult atunci cand vine vorba de jocuri si performanta bruta, cazuri in care laptopurile entry level au mari lacune. Tot mai multa lume investeste in astfel de laptopuri, in special tinerii, ca e „la moda” sa ai laptop. Ulterior achizitiei, apar marile dezamagiri. Nu merg jocurile, sau merg pe detalii minime, desi si-au luat laptop cu i5 sau i7.

Trebuie inteles din start ca laptopurile pentru gaming sunt laptopuri dedicate, la preturi substantial mai ridicate decat un laptop entry level. Un laptop de gaming are alta arhitectura, alt sistem de racire si alte componente de la care nu se face rabat de performanta. Insa toate acestea, dupa cum am spus anterior, la preturi care incep de la 1000$ in sus.

Ca sa va faceti o idee cum arata un astfel de laptop in interior, ca arhitectura si sistem de racire, vedeti poza de mai jos:

inside-laptop-msi

De asemenea, pentru gaming nu este recomandat a se folosi procesorul grafic integrat, aspect iarasi de multe ori neglijat de cei fara experienta, atunci cand achizitioneaza un laptop. Din motive de marketing, de multe ori producatorii se lauda cu performanta, insa in cele mai multe cazuri, experienta ulterioara lasa mult de dorit. Consecintele unei astfel de achizitii sunt usor de imaginat.

In concluzie, avand in vedere cele expuse mai sus, sper sa sa faceti alegerile potrivite in functie de buget si necesitati!

De asemenea, ai putea dori...