Cum se configureaza un router wireless

router

Deoarece suntem in era dispozitivelor mobile si a retelelor wireless, iar pentru a va putea conecta la Internet de pe mai multe dispozitive va trebuie un echipament dedicat, numit Router, am sa va explic in continuare cum il puteti configura dupa ce l-ati achizitionat.

Desi la prima vedere configurarea unui router pare destul de complicata pentru cei mai putin familiarizati cu mediul IT, daca se respecta anumiti pasi, acesta operatie devine una usor de realizat. Prin urmare, hai sa vedem mai exact care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgem pentru a face setarile unui router:

Primul pas dupa ce am achizitionat routerul si am ajuns cu el la locul de destinatie, va fi conectarea acestuia la un calculator pentru a putea face setarile necesare. Pentru asta avem nevoie sa alimentam routerul si sa facem conexiunea intre acesta si calculator cu un cablu de retea care de obicei se livreaza odata cu routerul. Daca in cutia ambalajului nu se gaseste acest cablu, atunci folositi orice cablu UTP cu conexiuni straight (adica 1 la 1). Vedeti aici schema conexiunilor: Schema Conexiuni UTP

Atentie! Inainte de a conecta routerul la calculator (la placa de retea), efectuati mai intai operatiunea „Disconnect”, de pe vechea conexiune (legatura directa in placa de retea)!

Apoi, dupa ce ati efectuat operatia „Disconnect”, cablul care pana acum era conectat la placa de retea, se scoate si se lasa liber. Il vom folosi mai tarziu. Conexiunea routerului cu placa de retea din calculator, se face de pe una din mufele de LAN (nu conteaza care, aveti la dispozitie 4 mufe). Vezi foto de sus. Dupa ce routerul este alimentat si conectat cu placa de retea, urmeaza sa deschidem unul din browserele pe care le avem instalate pe calculator IE, Mozilla, Chrome, etc. Apoi in bara de adrese a browserului, vom tasta IP-ul de conectare al routerului, pentru a putea intra pe interfata acestuia. Acest IP il gasiti in cartea tehnica livrata cu routerul. Este de forma: 192.168.1.1 / 192.168.0.1 sau altul asemanator.

Dupa ce ati scris IP-ul solicitat in bara de adrese, apasati tasta Enter. In acest moment se va deschide o casuta de dialog in care vi se va solicita un User si o Parola, pe care de asemenea le veti gasi in cartea tehnica. Dupa ce ati efectuat si acesti pasi, dupa introducerea corecta a userului si a parolei, va apare pe ecran interfata routerului unde vom efectua propriu-zis setarile necesare. Astfel, in aceasta interfata, in partea stanga sau in partea de sus, depinde de interfata routerului, veti vedea un meniu din care trebuie sa alegeti optiunea Quick Setup sau Setup Wizard. Dupa ce ati facut click pe una din aceste optiuni, functie de tipul interfetei, va apare o fereastra in care vi se va solicita sa bifati tipul de conexiune pe care il aveti de la furnizorul de Internet. Aici vom gasi trei optiuni si anume PPPoE, Dynamic IP si Static IP. Va trebui sa o bifati pe cea corespunzatoare conexiunii D-voastra.

Conexiunea cea mai des intalnita la ora actuala, este cea PPPoE, pe fibra optica. Dupa ce ati bifat aceasta optiune, faceti click pe butonul Next. Dupa acest pas, veti trece intr-o noua fereastra unde vi se va solicita sa introduceti Userul si Parola livrate de furnizorul de Internet. Dupa ce ati introdus aceste date cu mare atentie, nu va mai ramane decat sa apasati butonul Finish, Ok, sau Save.

Pentru cazurile unde exista conexiune cu IP static, la pasul de mai sus, in loc de PPPoE se va alege optiunea Static IP. Apoi click Next si in fereastra care se va deschide veti observa o serie de casute care trebuiesc completate dupa cum urmeaza:

• IP Address: …
• Subnet Mask: …
• Default Gateway: …
• Primary DNS: …
• Secondary DNS: …

Aceste date, va sunt de asemenea livrate de catre furnizorul D-voastra de Internet si trebuie intruduse intocmai. Dupa ce ati completat campurile necesare, click pe Finish, Ok, sau Save.

Pentru cazurile unde exista IP dinamic, conform pasilor descrisi mai sus, se va bifa aceasta optiune, Dynamic IP. Aici nu trebuie completat nimic, routerul isi va lua singur adresa necesara atunci cand va comunica cu serverul furnizorului de Internet. Click Finish, Ok, sau Save si aste e tot.

O alta setare de care trebuie sa se tina cont si care este importanta, este optiunea DHCP, pe care o gasiti de obicei in Advanced Settings tot in meniul din stanga sau din partea superioara a paginii (depinde de interfata). Aceasta optiune trebuie sa fie bifata si sa scrie in dreptul ei Enable. Apoi click Finish sau Save. DHCP-ul are rolul de a aloca automat IP-uri in retea dispozitivelor conectate la router (calculator, smartphone, tableta, etc.).

Acum sa vorbim putin despre setarile care trebuiesc facute la partea Wireless. Dupa ce ati facut configurarea routerului prin pasii aratati anterior, va mai ramane sa configurati Wireless-ul pentru a va putea conecta la router cu dispozitivele mobile.

Astfel, in meniul din stanga, in general la categoria Basic Settings, gasiti optiunea Wireless. Click pe ea, se va deschide o noua fereastra in care veti gasi urmatoarele optiuni, nu neaparat in aceasta ordine:

• SSID
• Region
• Channel
• Mode
• Enable Wireless Router Radio
• Enable SSID Broadcast
• Enable Wireless Security
• Security Type
• Security Option
• Encryption
• PSK Passphrase (parola wireless)

Aici vom completa dupa cum urmeaza:

SSID: numele pe care doriti sa-l dati routerului pentru a-l recunoaste atunci cand doriti sa va conectati la el;
Region: Romania;
Channel: Il lasati default asa cum este (numai in cazul ca sesizati o interferenta cu alte dispozitive electronice din zona, atunci incercati alt canal);
Mode: Aici cautati sa-l puneti pe valoarea maxima (54Mbps, 150Mbps, 300Mbps, depinde de router);
Enable Wireless Router Radio – Aceasta optiune trebuie sa fie enable, altfel nu va functiona wireless-ul, chiar daca ati facut restul setarilor;
Enable SSID Broadcast – Enable;
Enable Wireless Security – Enable;
Security Type: De obicei vom folosi combinatia WPA-PSK/WPA2-PSK sau (WPA/WPA2 pentru compatibilitate cu adaptoare wireless mai vechi) ;
Security Option: Aici alegem optiunea WPA2-PSK sau Automatic sau (WPA pentru compatibilitate cu adaptoare wireless mai vechi);
Encryption: Aici alegem optiunea Automatic sau (AES pentru compatibilitate cu adaptoare wireless mai vechi);
PSK Passphrase sau Radius password (parola wireless): Aici vom introduce parola noastra wireless compusa din minim 8 caractere care sa cuprinda majuscule, cifre, litere si semne speciale (#, @, $, etc.)

Dupa ce ati completat cu atentie toate aceste campuri, apasati butonul Save. Daca ati urmat toti pasii pe care i-am descris mai sus si ati completat corect toate campurile necesare, din acest moment veti avea un router perfect functional. Insa ca sa avem intr-adevar si Internet, mai trebuie facuta o mica mutare. Cablul pe care il aveati pana acum in placa de retea din calculator si de care aminteam mai la inceputul articolului, il veti conecta de data aceasta la intrarea de WAN (Internet) a routerului (vezi poza sus). Ca sa fiu si mai explicit, veti avea asa:

• Pe intrarea de WAN – cablul care va intra in casa de la provider
• Pe iesirile de LAN – 4 la numar, dupa cum se poate observa din poza, veti pleca cu patch-uri (cabluri UTP) catre dispozitivele pe care doriti sa le conectati la retea (calculatoare, imprimante de retea, etc)
• Pe Wireless – dispozitivele mobile

Atentie! NU faceti alte setari in afara de cele expuse mai sus, daca nu sunteti siguri de ceea ce faceti!

Asta e tot! Succes!

De asemenea, ai putea dori...