Pasta termica si Procesoarele

cpu-thermal-grease

Asamblarea unui calculator si chiar intretinerea periodica a acestuia, sunt procese destul de intimidante pentru cineva care nu a mai facut asta. Daca totusi v-ati luat inima in dinti si vreti sa faceti aceste operatii fara sa mai apelati la un service specializat, trebuie sa tineti cont de anumite aspecte.

Unul din aceste aspecte la care vom face referire in acest articol, este ansamblul cooler-procesor. Mai concret, este vorba despre pasta termica, sau pasta termoconductoare, acest „liant al vietii” care face legatura intre cooler si procesor. O sa vorbim despre rolul ei si cum se aplica aceasta pentru un transfer termic cat mai bun.

Asadar, ce este pasta termica? Pasta termica este un agent termic de transfer care are rolul de a umple golurile microscopice care provin din prelucrarea suprafetei procesorului pe de o parte si cele ale suprafetei radiatorului pe de alta parte, atunci cand are loc contactul fizic intre cele doua. Ca o paranteza, trebuie mentionat faptul ca pasta termica nu se foloseste numai la procesoare. Aceasta se foloseste in egala masura si la chipset-ul placii de baza, la chipset-ul placii video, la tranzistoarele de putere si in general la majoritatea componentelor care se incalzesc excesiv si necesita radiator.

Ideal ar fi ca cele doua suprafete, cea a procesorului si cea a radiatorului sa formeze un contact perfect, insa cum acest lucru nu este posibil, unul dintre motive cum am spus si mai sus, fiind prelucrarea acestora, vom folosi pasta termica. Trebuie sa stiti de asemenea, ca aceasta este de mai multe feluri, avand compozitii, vascozitati si coeficienti termici diferiti. Ca idee, exista pasta termica cu particule ceramice, cu particule metalice (argint), pe baza de silicon si zinc, sau aliaj de galiu lichid. Alte caracteristici de notat ar mai fi: neconducatoare electric, non-capacitiva, non-coroziva, dar mai ales sa nu se usuce si sa nu se faramiteze in timp, pierzandu-si astfel capacitatea de transfer termic.

ATENTIE! NU montati niciodata coolerul pe procesor fara pasta termica. Verificati o data pe an pasta termica sa vedeti daca nu si-a alterat propietatile. Folositi o pasta termica de calitate, evitand astfel necesitatea inlocuirii acesteia la intervale scurte de timp!

thermal-grease

Acum, dupa ce am vazut cum sta treaba cu pasta termica si care este rolul acesteia, sa vedem in continuare cum se aplica. Vom intalni doua cazuri si anume:

• Primul caz este acela in care pasta termica se aplica pentru prima data, procesorul si coolerul fiind noi, nefolosite
• Al doilea caz, este cel in care vom aplica pasta termica unui ansamblu cooler-procesor la care dorim sa facem o revizie dupa un anumit timp de folosire

Pentru primul caz, situatia este relativ simpla, nu trebuie decat sa aplicam pasta pe procesor si sa montam coolerul. Din cate se stie, sau daca nu stiti veti vedea la momentul respectiv, coolerele stock actuale, vin pregatite din fabrica cu o pasta termica deja aplicata. Recomand cu caldura sa nu folositi acea pasta deoarece calitatea lasa mult de dorit. De preferat sa va pregatiti inainte de montare cu o pasta termica de calitate.

Pentru cel de-al doilea caz, situatia sta putin diferit, operatiunea fiind mai migaloasa. Ca sa schimbam pasta la un ansamblu cooler-procesor deja folosit, va trebui mai intai sa desfacem cu mare atentie coolerul de pe procesor. Dupa ce s-a efectuat aceasta operatie, cu putin alcool Izopropilic si cu ajutorul unei bucati de carpa din bumbac sau a unor servetele uscate (cele nazale sunt foarte bune), se va curata orice urma de la pasta termica veche, atat de pe procesor, cat si de pe cooler. Dupa ce si aceasta operatiune a fost efectuata cu multa grija si atentie, urmeaza procesul invers. Aplicarea pastei si montarea coolerului.

Atentie! Nu scoateti procesorul din soclu cand il curatati de pasta veche. Exista riscul sa-i indoiti pinii (la cele care au) sau sa-i contaminati cu pasta. Operatia se executa cu procesorul in soclu.

Metodele de aplicare si cantitatea de pasta termica difera in functie de suprafata procesorului. In general, pentru procesoarele din noua generatie, fie ca vorbim de Intel sau AMD, cantitatea de pasta termica folosita este aproximativ cat marimea unui bob de mazare, chiar o idee mai mic, iar localizarea acestuia va fi in centrul procesorului. Desi anumite persoane plaseaza pasta termica sub forma de cordon, sau doua cordoane in X, eventual paralele, din proprie experienta, recomand plasarea in centrul procesorului pentru o uniformizare buna. De fapt veti vedea acest lucru si in filmuletul de prezentare de mai jos. Aveti mare grija la cantitatea de pasta termica, nu trebuie pusa in exces pentru ca se formeaza bule de aer care impiedica transferul termic si nu trebuie sa depaseasca sub nicio forma marginile procesorului!
Daca aveti intrebari, folositi sectiunea Asistenta Online!

Succes!

De asemenea, ai putea dori...