Eroare – The disk is write-protected

write-protected

Uneori avem nevoie sa formatam un stick USB sau un card de memorie, insa din nefericire constatam cu stupoare ca nu putem face acest lucru. In momentul cand lansam comanda de formatare, o fereastra pop-up se deschide si ne anunta ca disk-ul este protejat. Cunoscuta eroare „The disk is write-protected”.

Inainte de a trece la rezolvarea problemei descrisa mai sus, trebuie specificat faptul ca exista dispozitive USB cu protectie fizica la scriere (vezi imaginea). Protectia consta intr-un mic buton care are rolul de a proteja memoria flash la scriere, formatare sau stergerea accidentala a fisierelor. Am facut aceasta paranteza, deoarece sunt persoane care nu stiu despre existenta butonului magic si se regasesc in situatia expusa in introducere.

protected-devices

Si acum sa revenim la problema noastra. Va voi prezenta doua solutii prin care putem elimina eroarea The disk is write-protected. Asadar, prima din solutii este urmatoarea:

1. Se intra in Run si se scrie Regedit.exe. Dupa care apasam Enter.
2. Dupa ce s-a deschis fereastra de editare a registrilor, navigam la Computer -> HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM
3. De aici navigam la CurrentControlSet -> Control -> StorageDevicePolicies (vezi imaginea)

regedit

4. In caz ca nu gasiti in Control optiunea StorageDevicePolicies, va trebui sa o creati. Astfel, faceti click pe Control, iar in panelul din dreapta pe zona libera, se executa click dreapta, de unde alegeti New -> Key si ii dati denumirea de StorageDevicePolicies (vezi imaginile).

regedit

regedit

5. Daca StorageDevicePolicies deja exista, veti gasi in el un registru care se numeste WriteProtect si a carei valoare trebuie sa fie 0. Daca nu exista, atunci va trebui sa-l creati. Pentru asta, in noul folder StorageDevicePolicies se face click dreapta si se alege optiunea New -> DWORD (32-Bit) Value. Il denumiti WriteProtect, iar prin dublu click pe el, ii stabiliti valoarea 0 (vezi imaginile).

regedit

regedit

regedit

6. Acum se poate inchide Editorul de Registri si se restarteaza calculatorul. Dupa restart, ar trebui ca eroarea The disk is write-protected sa dispara.

A doua solutie se numeste Ufix-II si este un tool pentru formatarea memoriilor flash. Utilitarul poate formata memorii flash intre 4 si 128GB. Il gasiti aici.

Nota: Metodele descrise mai sus, functioneaza numai daca integritatea fizica a memoriei flash nu este afectata!

De asemenea, ai putea dori...