Recuperarea datelor din Windows

windows-recuperare-date

Se intampla uneori ca din diverse motive, sistemul nostru de operare Windows sa nu mai porneasca. Este o situatie destul de neplacuta pentru utilizator, mai ales prin prisma faptului ca exista riscul sa pierdem date importante daca nu se iau masuri imediate. Riscul creste exponential in cazul in care cele mai importante date se afla pe partitia C, partitia cu sistemul de operare. Din nefericire, foarte multe persoane isi tin datele tocmai pe aceasta partitie, mai concret pe Desktop sau My Documents. Si cum ignoranta se plateste, exista riscul sa ramana fara date. O sa vedem insa, ce se poate face in acest caz.

Trebuie mentionat faptul ca aici discutam exclusiv despre probleme ale sistemului de operare, nu probleme ale hard disk-ului care au fost tratate intr-un topic separat!

Prin urmare, ce putem face pentru a ne recupera datele atunci cand Windows-ul nu mai porneste. In primul rand va trebui sa avem la indemana un hard disk extern sau un stick pe care sa salvam datele. Aceasta numai in cazul cand avem decat o partitie pe hard sau pe partitia cealalta nu avem spatiu suficient pentru recuperare.

Apoi va trebui sa facem un DVD sau CD bootabil de recuperare cu o varianta de Linux. Cu ajutorul acestuia vom avea acces din „exterior” la partia sau partitiile de pe hardul nostru pentru a ne putea recupera datele. Pentru asta recomand o versiune de Linux light, care nu ocupa nici spatiu si nici resurse multe. Acesta se numeste Puppy Linux, iar imaginea ISO o puteti descarca de aici: Puppy-Linux

Ar fi bine ca aceasta operatie sa o faceti inainte de a avea probleme, astfel incat atunci cand va fi necesar sa aveti totul pregatit. Asadar, dupa ce ati scris imaginea ISO pe un DVD, verificati in BIOS sa aveti ca prima optiune de bootare, unitatea optica. Apoi, cu DVD-ul in unitate, se booteaza calculatorul si se ruleaza Puppy Linux Live de pe DVD. Atentie!!! NU se instaleaza nimic, se ruleaza live de pe DVD. In momentul cand va apare desktop-ul (vezi imaginea de mai jos), se poate trece efectiv la copierea datelor pe care le doriti salvate. Pe desktop o sa va apara partitia sau partitiile de pe hardul D-voastra unde aveti datele respective si hard disk-ul extern sau stick-ul, daca este cazul.

puppy-linux

Asta este tot. Succes si la cate mai putine evenimente neplacute!

De asemenea, ai putea dori...