Netograf – Testeaza-ti gratuit calitatea serviciului la Internet

netograf

Netograf este o aplicatie gratuita si independenta cu ajutorul careia utilizatorii pot verifica si monitoriza permanent calitatea serviciului de Internet pe care il utilizeaza. Netograf a fost pusa la dispozitie utilizatorilor de catre ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii).

Cadrul legal in vigoare impune furnizorilor de comunicatii electronice obligatia de a publica informatii comparabile, adecvate si actualizate privind calitatea serviciilor de acces la Internet oferite. Desi operatorii ofera o multitudine de informatii in esenta corecte, de cele mai multe ori acestea sunt lipsite de claritate, greu de gasit si de comparat.

ANCOM a emis în anul 2011 Decizia Presedintelui ANCOM nr. 1201/2011 prin care stabileste indicatorii de calitate pentru furnizarea serviciului de acces la internet si impune operatorilor publicarea valorilor obtinute pentru parametri aferenti acestor indicatori. Totodata, operatorii au obligatia de a include in contractele incheiate si in conditiile generale de furnizare a serviciului, dupa caz, nivelurile de calitate pentru serviciul furnizat.

Testul cu ajutorul aplicatiei Netograf, se poate efectua din orice browser: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera, atat de pe echipamente fixe (desktop, laptop), cat si de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete). Atentie, nu functioneaza daca browserul detectat este Internet Explorer 7 sau mai vechi, sau Mozilla Firefox 2 sau mai vechi. De asemenea nu functioneaza pe sistemul de operare Windows XP. Veti fi intampinati de mesajul, „Va rugam sa folositi o versiune mai noua a sistemului de operare”.

Netograf afiseaza in urma testului efectuat, o serie de parametri precum viteza de download si upload, intarzierea de transfer a pachetelor de date, variatia intarzierii de transfer a pachetelor si rata de pierdere a pachetelor de date. De asemenea mai afiseaza o serie de campuri informative, precum adresa IP (IP v4 sau IP v6 a echipamentului), identifica daca iesirea se face prin Proxy sau nu, tipul si versiunea browserului, sistemul de operare si tipul terminalului folosit (echipament fix sau mobil).

Va puteti testa calitatea serviciului la Internet cu Netograf aici. Veti gasi de asemenea si alte informatii despre functionarea proiectului Netograf.

De asemenea, ai putea dori...