NU functioneaza calculatorul? Cauze si Efecte!

pc-nu-porneste

O sa vorbim putin in acest articol despre cauzele si efectele asociate acestora, care fac ca la un moment dat calculatorul nostru sa nu mai functioneze in parametri normali, sau chiar deloc. Vom prezenta exclusiv cauze hardware, cele software fiind un alt subiect de discutie!

Acum, dupa aceasta scurta introducere, sa vedem mai exact care sunt principalele cauze hardware pentru care un calculator devine nefunctional sau functioneaza aleatoriu.
In principiu, orice componenta hardware dintr-un calculator, atunci cand se defecteaza poate duce la nefunctionarea acestuia. Printre cele mai des intalnite sunt sursa, memoriile, placa de baza. De asemenea placile video, procesoarele si ventilatoarele defecte sunt cauze ale nefunctionarii unui calculator.
Sa incercam sa le luam pe rand si sa vorbim putin despre fiecare!

Sursa:

Inima unui calculator este sursa! Daca sursa de alimentare este de calitate slaba, acest lucru va duce inevitabil intr-un timp mai scurt sau mai lung la defectarea acesteia si ceea ce este si mai grav, va trage dupa ea si alte componente!
Cea mai des intalnita problema la surse, este calitatea foarte proasta a condensatorilor electrolitici care in timp cedeaza si duc la defecte grave ale sursei de alimentare.
Puteti vedea in imaginea de mai jos, condensatori defecti intr-o sursa de alimentare (sunt marcati cu sageata):

condensatori-defecti-psu

In functie de numarul si localizarea acestor condensatori defecti, comportamentul unei surse se schimba radical, iar efectul duce la:
1. sursa nu mai porneste
2. sursa porneste aleatoriu
3. sursa porneste si se opreste imediat ce intra in sarcina
4. sursa porneste, dar nu mai livreaza tensiunile care trebuie

Cand intalniti acest comportament la un calculator, este bine sa se efectueze imediat o verificare de specialitate intr-un service autorizat, atat vizual cat si electric pentru a evita si deteriorarea altor componente. In alt articol am scris despre cum se poate verifica o sursa avand cunostinte minime si un multimetru: verificare sursa

Repet, nu interveniti in sursa daca nu aveti pregatirea necesara!

Alte cauze pentru care o sursa poate ceda, sunt:

  • socurile de curent de pe retea
  • dimensionarea neadecvata a puterii in functie de sarcina (restul componentelor alimentatea din aceasta)
  • ventilatoare blocate sau gripate care duc la o racire insuficienta a acesteia

Memoriile:

Spre deosebire de surse, care in unele cazuri se pot repara, memoriile atunci cand se defecteaza, trebuie inlocuite. Printre cauzele care duc la defectarea memoriilor RAM se numara:

  • overclock-ul
  • racire deficitara
  • defect de fabricatie
  • imbatranirea chip-urilor
  • manipulari defectuoase ale utilizatorilor

Efectele unei sau unor memorii defecte sunt:

1. calculatorul nu porneste deloc sau nu afiseaza nimic pe ecran
2. calculatorul se blocheaza aleatoriu
3. calculatorul se blocheaza in unele aplicatii care necesita o anumita cantitate de memorie RAM
4. calculatorul se restarteaza
5. ecran albastru sau BSOD (Blue Screen of Death)
Pentru a testa memoriile RAM, aveti nevoie de utilitare. Un articol pe tema asta aici: Test RAM

Placa de Baza:

Placa de baza este principala componenta a unui calculator fara de care celelalte componente periferice nu ar putea functiona. Ca si alte componente si placa de baza este predispusa la defecte hardware mai mult sau mai putin grave care o pot face nefunctionala. Printre acestea, mai des intalnite sunt:

  • ca si in cazul surselor, condensatorii electrolitici (vedeti imaginea mai jos)
  • supraincalzirea chipset-urilor (southbridge & nordbridge)
  • manipulari deficitare
  • tensiuni si curenti peste limitele admise livrate de surse ieftine
  • overclock facut peste anumite limite (trebuie specificat ca orice overclock duce la imbatranirea prematura a componentelor)
  • update de BIOS facut gresit sau esuat din diverse motive (cel mai grav, caderea curentului in timpul operatiei de update)

condensatori-defecti-mb

Efectele unei placi de baza defecta se transpun in nefunctionarea calculatorului sau o functionare aleatorie. Placile de baza sunt mai greu de diagnosticat, astfel ca este indicat sa va adresati unui centru specializat!

Placa Video:

O alta componenta importanta a unui calculator este si placa video, care de asemenea se poate defecta din diverse motive mai mult sau mai putin dependente de utilizator. Printre cele mai intalnite putem enumera:

  • overclock dus la extrem in speranta unui plus de performanta care de multe ori duce la defecte iremediabile
  • sistemul de racire deficitar si de calitate slaba (ventilatoare gripate) care in timp cedeaza ducand la probleme grave pentru GPU si VRAM
  • manipulari proaste ale conectorilor video (mufe fortate, pini indoiti)
  • la placile video cu racire pasiva (fara ventilator) apare fenomenul de supra incalzire care duce la defecte ale GPU-ului si umflarea condensatorilor electrolitici

Este simplu de dedus faptul ca efectul unei placi video defecte este lipsa semnalului video, implicit a imaginii pe monitorul calculatorului. O placa video defecta in majoritatea cazurilor, cu putine exceptii, nu se repara, se inlocuieste!

Procesorul:

Am lasat intentionat la urma procesorul, nu datorita faptului ca nu ar fi o componenta importanta, ci pentru faptul ca este una din componentele care se defecteaza cel mai rar si in 99% din cazuri din vina utilizatorului! Printre problemele intalnite la procesoare si care pot duce la nefunctionarea unui calculator putem aminti:

  • overclock dus la extrem ca si in cazul placilor video, fara un sistem de racire adecvat scopului si care duce la defecte iremediabile
  • incompatibilitate cu placa de baza, necesitand un eventual update de BIOS
  • supra incalzire din cauza pastei termice proaste sau prea vechi (articol despre asta aici)
  • necuratirea de praf la timp si obturarea la suprafata cu praf a radiatorului (vezi imaginea), astfel blocand fluxul de aer ceea ce face ca procesorul sa se incalzeasca excesiv si sa intre in protectie termica (problema extrem de des intalnita la laptopuri)
  • manipulare proasta (pini indoiti la procesor sau socketul placii de baza)
  • montarea coolerului in pozitii gresite si care poate duce la o presiune prea mare pe procesor, sau din contra, lipsa contactului fizic intre procesor si radiator (simplu de intuit ce urmeaza in astfel de cazuri).

cpu-fan-praf

Efectul unui procesor defect asupra functionarii unui calculator, cred ca nu mai are nevoie de nicio prezentare! Un calculator nu va putea niciodata functiona fara un procesor integru atat din punct de vedere mecanic cat si electric!

Cu speranta ca am atins mare parte din problemele care pot cauza nefunctionarea unui calculator din punct de vedere hardware, va sfatuiesc sa nu incercati sa depanati singuri defectele prezentate mai sus, daca nu aveti indemanarea sau specializarea necesara. Exista riscul ca aceste probleme sa se agraveze!

Daca intampinati astfel de probleme, va asteptam la sediul nostru pentru o constatare!

Pentru intrebari suplimentare, accesati sectiunea Asistenta IT Online!

De asemenea, ai putea dori...