Cum verificam memoria RAM a calculatorului

memtest86

Exista de multe ori situatii cand calculatorul, fie ca este desktop sau laptop, sa se comporte in mod ciudat. Se blocheaza, apare binecunoscutul „blue screen”, se misca greoi, sau chiar nu mai porneste. Una din cauzele acestor simptome este memoria RAM a calculatorului. Pentru un utilizator mai putin avizat, dar si pentru cei cu experienta, uneori efectele descrise mai sus sunt greu de depistat deoarece cauzele pot fi multiple.

Asadar, ca sa putem elimina o parte din aceste cauze, va trebui sa facem cateva teste. Cum spuneam mai sus, un astfel de test este cel al memoriei RAM, care de multe ori creeaza o serie de probleme atunci cand se defecteaza. Pentru asta vom folosi un utilitar gratuit care se numeste MemTest86. MemTest86 este un program stand-alone care nu are nevoie de sistem de operare pentru a rula. Testul se porneste din DOS de pe un mediu bootabil, CD sau stick. Suporta lansarea de pe ambele tipuri de BIOS, atat cel standard cat si UEFI si contine o sumedenie de algoritmi de testare. Cine doreste sa aprofundeze tehnologia, o poate face pe pagina producatorului.

Mai jos aveti o imagine cu un test in care se poate observa cum arata o memorie defecta (zona rosie):

memtest86

Astfel, atunci cand aveti probleme si banuiti ca memoria RAM ar putea fi una din cauze, folositi cu incredere utilitarul pentru teste. Algoritmii de testare va vor spune cu siguranta daca memoria este defecta sau nu. Atentie, testul dureaza destul de mult, in functie si de cantitatea de memorie, in plus etapele de test sunt numeroase. Nu va grabiti, lasati programul sa se deruleze si sa duca testul la final. Uneori blocurile defecte de memorie nu apar imediat si exista riscul daca intrerupeti testul prematur, sa nu puteti ajunge la o concluzie si un rezultat corecte. Imaginea ISO cu MemTest86, ultima versiune, o gasiti aici. Nu trebuie decat sa o ardeti pe un CD, eventual pe un stick si sa bootati de pe unul din ele. Cam asta este tot. Repet insa, chiar daca dureaza mult, lasati programul sa termine testul, nu-l intrerupeti prematur!

De asemenea, ai putea dori...