Drivere pentru laptop – paginile oficiale ale producatorilor

drivere-laptop

Este deja bine-cunoscut faptul ca un calculator pentru a functiona corect si in parametri optimi, are nevoie de drivere. Dar ce sunt driverele?

Driver-ul este un soft care face conexiunea intre sistemul de operare al calculatorului si componentele hardware interne sau externe atasate la acesta. Fara aceste drivere, sistemul de operare nu va sti sa comunice cu partea hardware a calculatorului, rezultand astfel o serie de probleme precum lipsa sunetului, lipsa conexiunii la Internet, imposibilitatea de a lista, desi imprimanta este conectata la calculator si exemplele pot continua.

In majoritatea cazurilor, perifericele si calculatoarele desktop vin insotite cu CD-ul care contine aceste drivere. Nu acelasi lucru insa putem spune despre laptopuri, care in ultimul timp, cu mici exceptii, din motive de ei stiute, nu mai vin insotite de acest CD cu drivere. Sau pur si simplu ai pierdut CD-ul. In acest moment avem deja o problema, atunci cand vom fi nevoiti sa instalam, sau sa reinstalam sistemul de operare. Cu toate acestea insa, problema nu este chiar asa grava precum pare, datorita faptului ca producatorii pun la dispozitie online pe site-urile oficiale, driverele corespunzatoare fiecarui model de laptop.

Astfel, nu trebuie decat sa intrati pe site la producatorul modelului D-voastra de laptop si sa va descarcati driverele. Urmatorul pas este instalarea lor. Desi este putina munca pana reusesti sa dai de aceste drivere, uneori pentru modele mai vechi destul de dificil, in general insa, se gasesc destul de usor. Pentru persoanele care sunt mai putin familiarizate cu o astfel de situatie, gasirea driverelor pare o problema greu de rezolvat. Din acest motiv am hotarat sa va dau calea spre principalii producatori de laptopuri unde puteti gasi aceste drivere. Aveti lista mai jos:

Laptop Toshiba
Laptop HP
Laptop Packard Bell
Laptop IBM-Lenovo
Laptop ASUS
Laptop Acer
Laptop Dell
Laptop Sony Vaio sau Sony Vaio
Laptop Fujitsu
Laptop MSI
Laptop Samsung
Laptop BenQ

De asemenea, aveti mai jos si site-urile celor trei mari producatori de procesoare video, de unde veti putea descarca driverele actualizate in functie de modelul placii video pe care o detineti:

• Drivere AMD (ATI)
• Drivere nVidia
• Drivere Intel

Atentie la modelul de laptop atunci cand cautati drivere! Acelasi model de laptop poate avea componente diferite, functie de lot si tara (zona) de destinatie. Producatorii va dau posibilitate sa cautati drivere dupa model, dupa service tag, sau serial number. Astfel, daca nu gasiti driverele dupa model, incercati si variantele celelalte. Nu instalati alte drivere, deoarece exista riscul sa apara conflicte cu sistemul de operare, ceea ce va conduce la nefunctionalitatea acestuia, cu posibilitatea sa trebuiasca sa-l reinstalati. De asemenea nu recomand utilitarele care cauta drivere automat. Exista riscul ca odata cu driverul sa va pricospiti si cu un virus. In plus, driverele luate direct de pe pagina oficiala a producatorului au avantajul ca sunt in majoritatea cazurilor cu update-ul la zi.
Succes!

De asemenea, ai putea dori...