Windows Hello – Nivel de securitate biometric in Windows 10

windows-hello

Conform ultimelor zvonuri, Microsoft va introduce autentificare si nivel de securitate biometric in Windows 10. Noua optiune se numeste Windows Hello si va functiona pe toate dispozitivele cu Windows 10.

„Cand am inceput sa construim Windows 10, echipa si-a canalizat o marte parte din energie gandindu-se cum sa personalizeze cat mai bine noul sistem de operare. Ne dorim ca dispozitivele cu Windows 10 pe care le veti folosi, sa inteleaga ce spuneti, sa va recunoasca si sa va asigure un sentiment de siguranta sporit, indiferent de locatia in care le folositi.”, spun cei de la Microsoft.

Sistemul de autentificare biometrica Windows Hello, va oferi acces imediat utilizatorilor doar prin simpla detectie faciala, a irisului sau prin atingerea ecranului sau cititorului de amprenta cu degetul. Mult mai sigur si mai facil decat tastarea unei parole. Windows Hello va permite de asemenea autentificare in diverse aplicatii online, sau pentru a putea vizualiza un anumit continut, fara a mai fi nevoie de o parola care de multe ori este vulnerabila sau pur si simplu o uitam. Astfel, nemaifiind necesara nici stocarea acesteia pe dispozitiv, in browsere, ori pe anumite servere.

Dispozitivele care au deja cititor de amprenta, cum sunt multe modele de laptopuri, se vor putea folosi de acesta cu ajutorul Windows Hello. Camerele web vor avea senzori cu infrarosu pentru o buna detectie a fetei sau irisului, astfel incat acestea sa realizeze o identificare corecta chiar si in conditii de luminozitate redusa si sa nu poata fi pacalita cu ajutorul unei poze, de exemplu. Mai exact, Windows Hello este o combinatie de componente hardware si software care va facilita identificare utilizatorului prin metodele expuse anterior.

Microsoft se pare ca are ambitii mari cu aceasta platforma care este bazata pe un nou API cu nume de cod Passport (numele original pentru ceea ce a devenit ulterior Windows Live ID, acum Microsoft Account). Windows Passport permite managerilor IT din intreprinderi, dezvoltatorilor si administratorilor de site-uri sa ofere o alternativa mai sigura pentru parole. Astfel, in timpul procesului de autentificare, nicio parola nu este trimisa pe cablul sau stocata pe servere la distanta, unele din cele mai comune cai de incalcare a securitatii.

Microsoft sustine ca Windows Hello va oferi un nivel de securitate enterprise, potrivit deopotriva atat pentru agentiile guvernamentale, companii financiare, medicale, etc., cat si pentru uz personal. De asemenea dispozitivele OEM care incorporeaza camera Intel RealSense 3D (F200) vor putea facilita utilizatorului cu ajutorul Windows Hello conectarea automata prin detectia faciala sau a irisului si suport pentru a putea debloca Passport fara a mai fi nevoie de codul pin.

Pentru alte amanunte, urmariti prezentarea de mai jos:

https://youtu.be/1AsoSnOmhvU

De asemenea, ai putea dori...