Wi-Fi Sense – Optiunea din Windows 10 care va poate compromite securitatea
Ultima versiune a sistemului de operare al celor de la Microsoft si anume Windows 10, vine cu o multitudine de optiuni, unele stiute si mult asteptate de catre utilizatori, altele mai putin. Printre acestea din urma, se numara si un feature care a fost portat de pe telefoanele mobile cu Windows Phone 8.1 si a ajuns acum si pe varianta desktop. Acesta se numeste Wi-Fi Sense si este o optiune care da posibilitatea utilizatorilor sa partajeze in mod automat parola Wi-Fi cu persoanele de contact de pe Facebook, Skype si Outlook pentru acces la Internet.
Aceasta caracteristica are un potential controversat. Atunci cand este activat, Wi-Fi Sense va solicita permisiunea de a se conecta la Outlook, Skype si Facebook. De asemenea, alti utilizatori din lista de prieteni care au Wi-Fi Sense activat pot partaja informatiile de contact intre ei in mod automat. Este adevart ca parola wireless nu este vizibila in mod evident, insa scopul nu scuza mijloacele.
Atunci cand partajati accesul la reteau Wi-Fi cu prietenii de pe Facebook sau cu persoanele de contact din Outlook si Skype, acestia se vor conecta la randul lor in mod automat la reteaua Wi-Fi pe care activati folosindu-se de credentialele acestei retele, avand astfel acces la Internet. Asta daca bineinteles au activata optiunea Wi-Fi Sense si se afla in aria de acoperire a retelei wireless.
Reciproca este de asemenea valabila. Dupa cum aminteam anterior, parola wireless nu este vizibila in mod clar, iar optiunea Wi-Fi Sense nu face decat sa faciliteze accesul la Internet unor terte persoane folosindu-se de reteaua pe care activati in acel moment. Cei de la Microsoft spun ca nu este niciun pericol atat timp cat alti utilizatori nu au acces la calculatorul, fisierele sau alte dispozitive conectate la reteaua in care activati. In teorie acest lucru suna bine, insa practica a aratat deseori cu totul altceva.
Microsoft spune ca in cazul in care ati optat pentru a va partaja astfel reteaua wireless, datele se trimit printr-o conexiune criptata pe serverele proprii, unde sunt de asemenea stocate in varianta criptata. Cata siguranta aduce acest lucru, greu de spus in contextul actual cand standardele de criptare au o multitudine de bug-uri de care anumite persoane nu foarte bine intentionate au reusit sa profite.
O alta abordare este si faptul ca acest serviciu Wi-Fi Sense nu da posibilitatea utilizatorului sa partajeze reteaua doar cu anumiti prietenii de pe Facebook sau cu persoanele de contact din Outlook sau Skype. Atunci cand partajati reteaua, aceasta va fi accesibila tuturor persoanelor din lista de prieteni sau contacte.
Can I choose to share Wi-Fi networks with individual contacts?
No, you can only share with groups of contacts. For example, if you share password-protected Wi-Fi networks with your Skype contacts, all your Skype contacts will have Internet access over the networks you share. You can’t pick and choose individual contacts.
Wi-Fi Sense FAQ
Doar pentru ca vrei sa imparti informatia cu anumite persoane, asta nu inseamna ca vrei sa o imparti cu toata lumea, optiune care mai mult ca sigur nu va fi pe placul multora. Un alt aspect este si faptul ca prin acest serviciu Windows 10 poate determina persoanele din lista ta de prieteni pentru a putea partaja cu ei retelele Wi-Fi. Cu alte cuvinte, Microsoft va stii exact cu cine esti prieten pe Facebook. Pentru Skype si Outlook, fiind deja servicii Microsoft, nu este necesar sa solicite accesul la lista de contacte. Nu se stie inca daca serviciul Wi-Fi Sense este activat implicit in varianta finala a sistemului de operare, insa exista optiune pentru dezactivare daca se doreste.
La nivel de teorie, Wi-Fi Sense este un serviciu util, insa din punct de vedere practic, este departe de o idee buna daca tinem cont de securitatea datelor.