Probleme Router TP-LINK – TL-WR841N – restart aleatoriu si viteza wireless

tl-wr841n

Am achizitionat nu cu mult timp in urma un router TP-LINK, mai exact modelul TL-WR841N. Versiune firmware hardware: WR841N-v9-00000000 (ultima versiune disponibila). Pana aici toate bune si frumoase, router-ul merge foarte bine, insa avea doua probleme, una posibil comuna mai multor modele de routere si una propietara acestui model, mai concret versiunii 9-00000000, desi este posibil ca si alte versiuni mai vechi sa intampine aceasta eroare.

Sa vedem acum mai exact despre ce este vorba. Sa le luam in ordine:

Prima problema despre care aminteam este strict legata de viteza de transfer wireless. Viteza de transfer care este destul de departe de specificatiile producatorului. Nu stiu la alte modele daca s-a intampinat aceasta problema pentru ca nu am facut probe, descriu insa aici strict modelul TL-WR841N, deoarece imi apartine. Asadar, in urma probelor facute, am ajuns la concluzia ca viteza de transfer wireless atunci cand wireless-ul este parolat, scade aproape la jumatate. Nu voi da valori, pentru ca sunt relative si depind de mai multi factori, unul dintre ei fiind viteza si calitatea placii de retea a dispozitivului wireless conectat la router. Cert este insa faptul ca dupa mai multe probe, incercari si tot felul de setari, s-a ajuns la concluzia ca wireless-ul parolat influenteaza negativ viteza de transfer (pachetele de date sunt prelucrate suplimentar de modulul de criptare si probabil asta face ca viteza sa scada considerabil).

Rezolvarea acestei probleme a constat in renuntarea la parola si conectarea dispozitivelor la router prin filtrarea adresei MAC (Wireless MAC Filtering). Astfel, viteza de transfer a crescut simititor, practic s-a dublat.

A doua problema intalnita la acest model de router TL-WR841N, si care a fost mult mai stresanta ca prima, este faptul ca aleatoriu isi facea restart. La intervale de 10 minute, 20 de minute, 1 ora…cand avea el chef. Dupa indelungi cautari pe Internet, negasind un raspuns satisfacator, desi si alte persoane se plangeau de aceeasi problema, am hotarat sa fac diverse probe. Rezultatul il aveti mi jos:

Rezolvarea consta in schimbarea duratei de conectare a dispozitvelor in modulul DHCP (Address Lease Time). Implicit aceasta vine setata la valoarea de 120 minute. O simpla schimbare la valoarea maxima de 2880 minute, l-a potolit. Din momentul respectiv a incetat orice fel de manifestare aleatorie. Vezi imaginea mai jos:

tl-wr841n-lease-time

In concluzie, daca dupa cele expuse mai sus, cele doua probleme par destul de simple, trebuie sa spun ca aceasta munca de cercetare pentru rezolvarea lor a luat ceva timp si nervi. Sper ca aceste sfaturi sa fie de ajutor si pentru alti posesori de routere care au intampinat sau vor intampina astfel de probleme.
Succes si va astept cu rezultate!

De asemenea, ai putea dori...