Despre UPS-uri – avantajele folosirii UPS-urilor

UPS

O sa vorbim in acest articol despre UPS-uri, necesitatea si avantajele folosirii lor in alimentarea echipamentelor electronice si ce trebuie sa stim cand achizitionam un UPS. Pentru cei mai putin initiati, am sa fac o mica introducere despre ce inseamna aceste UPS-uri.

Oferta noastra de UPS-uri o gasiti aici: UPS-uri Noi si Refurbished

Asadar, un UPS, abreviere care vine de la Uninterruptible Power Supply, este o sursa de energie neintreruptibila care se conecteaza intre reteaua locala de alimentare si consumatori. Consumatorii sunt in general calculatoare personale, dar pot fi de asemenea si servere, echipamente medicale, echipamente din domeniul armatei, telecomunicatii, centrale termice de apartament, televizoare si multe altele. Rolul acestora este de a proteja consumatorii de perturbatiile existente in reteaua de alimentare si de intreruperea brusca a curentului de alimentare, fapt care ar putea duce la deteriorarea uneori ireversibila a aparatelor conectate la retea, la pierderi de date sau alte daune fizice care survin in astfel de cazuri.

Pentru a face posibila aceasta protectie, UPS-urile contin in interiorul lor acumulatori sau baterii de acumulatori care in momentul producerii unui eveniment pe reteaua de alimentare, sunt capabili in functie de puterea acestora sa poata furniza energie consumatorilor conectati, pana ce evenimentul nedorit dispare, sau pana la descarcarea acestora, in acest fel neafectand functionarea echipamentului in cauza.

Atentie, a nu se intelege ca un UPS contine numai acumulatori! Nu, acei acumulatori au langa ei un circuit electronic foarte elaborat care face posibila functionarea descrisa mai sus. In functie de acesta, rezulta calitatea si tipul unui astfel de UPS. Si pentru ca am adus vorba de tipuri de UPS-uri, am sa descriu mai jos care sunt acestea si ce le diferentiaza. Astfel, vom vorbi despre trei tipuri de UPS-uri si anume: UPS-uri OFF-LINE sau Voltage and Frequency Dependent (VFD), UPS-uri LINE-INTERACTIVE sau Voltage Independent (VI) si UPS-uri ON-LINE sau Voltage and Frequency Independent (VFI). Sa le luam pe rand:

 • UPS-uri OFF-LINE

Sunt dependente de tensiune si frecventa. Pe iesirea acestora, consumatorii primesc tensiunea si frecventa de intrare de pe reteaua de 220 V, iar protectia intervine numai in momentul cand detecteaza intreruperea tensiunii de alimentare. In acest moment, UPS-ul comuta sarcina pe sursa de energie proprie (acumulatori), pana cand tensiunea retelei revine, sau pana cand are loc descarcarea acumulatorilor.
Avantajele unui astfel de UPS: cost redus.
Dezavantaje: protectie scazuta a consumatorilor la variatii de tensiune si frecventa, aparitia unui timp de comutare mare (cca. 4-7 ms) ceea ce ar putea afecta consumatorii sensibili.

 • UPS-uri LINE-INTERACTIVE

Redau tensiunea si frecventa de intrare pe iesire, insa comparativ cu cele descrise mai sus, acest lucru se face cu unele modificari si filtrari. Sunt dotate cu circuit AVR ( Automatic Voltage Regulator ), avand rolul de a monitoriza tensiunea de intrare si de a o creste sau scade daca aceasta iese din limitele prestabilite. De asemenea, daca tensiunea de alimentare iese din plaja acceptata, AVR-ul va comuta consumatorii pe acumulatori pana cand tensiunea de intrare revine in limitele acceptate. Aceasta categorie se prezinta in doua variante:
LINE-INTERACTIVE cu iesire dreptunghiulara a tensiunii, unde tensiunea redata spre consumatori in timpul functionarii de pe baterii este un sinus modificat. Aceasta forma de tensiune este acceptata de consumatori cu sursa in comutatie (calculatoare, monitoare, televizoare LCD, alimentatoare laptop, etc.), dar este contraindicata alimentarii consumatorilor care se alimenteaza prin transformatoare, contin bobine, motoare (electrocasnice, centrale termice, imprimante laser, etc.).
LINE-INTERACTIVE cu iesire sinusoidala a tensiunii. Acest tip de tensiune suporta aproape orice tip de consumator. Trebuie avut grija doar la puterea sarcinii conectate.
Avantaje: cost redus, zgomot de line redus, grad de protectie mai bun ca la modelele off-line.
Dezavantaje: nu protejeaza consumatorii de toate perturbatiile retelei si  necesita de asemenea un timp de comutare destul de mare intre modurile de functionare.

• UPS-uri ON-LINE

Sunt independente fata de tensiune si frecventa. Functionarea acestor UPS-uri este putin mai diferita fata de cele doua descrise mai sus, prin faptul ca au dubla conversie. Astfel, curentul de intrare alternativ este convertit permanent in curent continuu. Acest curent este apoi reconstruit in curent alternativ, perfect sinusoidal. In urma acestei duble conversii, dispar toate variatiile si perturbatiile existente in reteaua de alimentare. UPS-urile online si unele modele de UPS-uri mai scumpe din seria line-interactive, vin la pachet si cu un sistem avansat de management al acumulatorilor, ceea ce duce la o functionare mai economica si la prelungirea duratei de viata a acestora.
Avantaje:
– deoarece acumulatorii sunt conectati permanent, nu exista timp de comutare, astfel nu se produce discontinuitate in tensiunea de iesire la trecerea pe acumulatori.
– timp de autonomie mare.
– grad de protectie ridicat.
– durata mare de viata a acumulatorilor.
Dezavantaje: cost ridicat, consum de energie permanent.

Acum, dupa ce am vazut care sunt tipurile de UPS-uri cu avantajele si dezavantajele fiecarui model in parte, sa vorbim putin despre puterea acestora si cum se calculeaza ea. Puterea unui UPS se masoara contrar asteptarilor, in VA si nu in Watti. Diferenţa dintre VA si Watt rezulta din factorul de putere (cos Ø) al UPS-ului, care la randul lui difera de la un UPS la altul in functie de principiul de functionare si tehnologia de fabricatie. Astfel, daca tinem seama ca majoritatea UPS-urilor on-line au un cos Ø de 0.7-0.8, rezulta ca un UPS de 1000 VA cu factorul de putere 0.8 este capabil sa alimenteze consumatori de putere totala de 800 W. Asadar, desi majoritatea UPS-urilor sunt proiectate sa suporte suprasarcini pentru perioade scurte de timp, este recomandat ca atunci cand facem o astfel de achizitie, sa se ia in calcul o suplimentare a puterii cu 10-15%.

Si inca un ultim aspect de care trebuie tinut cont la achizitia unui UPS, este autonomia acestuia, mai concret timpul in care UPS-ul poate sa alimenteze consumatorii conectati in regim de avarie a tensiunii de intrare (pe acumulatori).

Cu acestea fiind zise, sper sa faceti achizitii cat mai bune si nu uitati rolul extrem de important al unui UPS! Protejati-va echipamentele!

De asemenea, ai putea dori...