Upgrade Windows 10 si implicatiile lui

upgrade-windows-10

Dupa cum se stie, Windows 10 a aparut oficial in varianta finala incepand cu data de 29 Iulie 2015. Desi s-a tot vorbit despre noul sistem de operare, exista inca destule nelamuriri si intrebari cu privire la acest upgrade, care aparent este free pentru toata lumea. Asadar, sa vedem in continuare ce trebuie sa stim despre upgrade-ul la Windows 10 si care sunt implicatiile lui.

– In primul rand trebuie stiut ca Windows 10 nu se poate instala pe curat cu formatare pana nu se trece mai intai prin procesul de upgrade. Asta indiferent daca aveti o licenta valida de Windows 7 sau 8, sau o copie non-genuine;
– Chiar daca aveti o licenta de Windows 7 sau 8 valida, trebuie stiut ca serialul (product key-ul) nu se va activa daca nu are loc inainte procesul de upgrade;
– Daca veti incerca sa instalati Windows 10 dintr-un kit bootabil, product key-ul pe care il aveti de la licenta anterioare si care vi se cere in timpul instalarii, nu va fi acceptat.

Dupa cum se vede, spre deosebire de versiunile anterioare de Windows 7 si 8, in cazul Windows 10, Microsoft conditioneaza instalarea de acest upgrade. Din nefericire, acest lucru a dus deja la o serie de erori pentru cei care au facut acest pas. Asta deoarece upgrade-ul duce cu el mai departe problemele existente in vechiul sistem de operare.

Dupa ce s-a efectuat upgrade-ul, sistemul de operare se va activa automat online si va fi dependent de hardware-ul calculatorului respectiv. Sistemul se va activa in prima faza cu un product key generic, comun tuturor utilizatorilor. Prin upgrade nu se folosesc product key-uri unice pentru activare.

De abia dupa acesti pasi, puteti face o instalare pe curat cu formatarea partitiei daca doriti si daca considerati ca upgrade-ul nu se comporta chiar cum ar trebui. Insa aici sunt de mentionat doua aspecte. Unul este legat de cei care au o licenta valida, iar celalalt de cei care nu o au. Mai exact:

Pentru cei cu licenta valida, pot folosi acum product key-ul pe care l-au avut de la sistemul anterior de operare si la care au facut upgrade. Asta deoarece in timpul upgrade-ului, informatiile despre partea hardware si vechea licenta sunt stocate in cloud. Product key-ul licentei anterioare se salveaza in cloud impreuna cu o serie de identificatori pentru configuratia hardware a respectivului calculator. Prin urmare, la reinstalare pe curat, Windows 10 va vedea ulterior ca acel computer are o licenta valida.

Pentru cei fara licenta, upgrade-ul decurge exact in aceleasi conditii, cu diferenta ca la o reinstalare pe curat, vor avea o licenta nevalida. Licenta nevalida vor avea si daca se limiteaza doar la upgrade, fara o reinstalare pe curat. Ca urmare, pe acest tip de calculatoare, Windows 10 va functiona intr-o versiune trial. Veti beneficia de o perioada de gratie de 30 zile in care puteti sa va achizitionati o copie legala de Windows 10. Altfel, dupa aceasta perioada, veti fi intampinati de un watermark si de mesajul „This copy of Windows is not genuine.”!

Cam acestea ar fi in mare cateva din problemele si necunoscutele noului sistem de operare Windows 10. De asemenea trebuie stiut ca daca veti avea nevoie sa schimbati unele componente hardware dupa ce ati trecut la Windows 10, iar schimbarile sunt majore, cum ar fi placa de baza, de exemplu, va trebui sa sunati la suport pentru reactivare!

De asemenea, ai putea dori...