Youtube a schimbat Flash Player cu HTML5

youtube-html5

Youtube a anuntat trecerea de la Flash Player, la playerul HTML5 by default. Schimbarea survine in urma unei perioade de teste destul de indelungata si are ca scop o imbunatatire a suportului Youtube cu o gama mai mare de dispozitive.

Astfel, utilizatorii nu vor mai fi nevoiti de acum incolo sa instaleze Flash Player, pentru a putea viziona videoclipurile de pe Youtube. HTML5 este un limbaj de marcare (markup language), folosit pentru a standardiza afisarea site-urilor si continutului acestora. Limbajul HTML5 a fost introdus in anul 2004 si finalizat in 2014.

Unul din avantajele HTML5 este si faptul ca suporta ABR (Adaptive Bitrate), reducand bufferingul, astfel putandu-se modifica rezolutia playerului din mers, fara a afecta vizionarea. Dupa cum declara cei de la Youtube pe blogul lor, ABR poate reduce bufferingul cu pana la 50% la nivel global si cu pana la 80% in retelele puternic congestionate.

De asemenea, playerul HTML5 foloseste un pachet de codecuri VP9 dezvoltat de Google si care se folosesc la encodarea filmelor HD si 4K la un refresh rate de 60 de frameuri pe secunda. Rezultatul este o afisare a filmelor la o calitate excelenta, fara a folosi o latime de banda excesiva cum se intampla in cazul altor tipuri de codecuri. Cei de la Youtube spun ca VP9 reduce latimea de banda cu 35%, iar videoclipurile incep sa ruleze cu un procent cuprins intre 15-80% mai repede.

youtube-html5-player

Folosind noile API-uri full screen (Application Programming Interface) din HTML5, Youtube este in masura sa ofere o experienta de vizualizare captivanta pentru redarea clipurilor video la rezolutie 4k. Netflix si Vimeo au facut mai demult trecere la playerul HTML5, astfel ca Youtube se vedea oarecum obligat sa faca acest pas. Playerul HTML5 aduce un avantaj in plus si pentru utilizatorii de televizoare smart, posesorilor de tablete si smartphone-uri, care nu aveau instalata aplicatia Flash Player si care acum vor putea viziona fara probleme videoclipurile de pe Youtube. De asemenea si pentru posesorii de iPhone, ale caror telefoane nu suporta Flash Player.

Playerul HTML5 ruleaza numai pe versiunile noi de browsere, incepand cu Chrome 32 si 64 biti, Safari 8, IE 11 si Firefox versiunea beta.

De asemenea, ai putea dori...