USB Flash Read/Write Speed Test

test-usb-speed

Atunci cand se achizitioneaza un hard disk, pe langa interesul acordat capacitatii acestuia, trebuie tinut cont si de un alt aspect important si anume, vitezele de citire/scriere prin care se face remarcata performanta acestuia. Aceste doua aspecte importante sunt la fel de valabile si pentru stick-urile USB sau flash carduri. Uneori, cand achizitionati un astfel de produs, veti dori probabil sa stiti pe ce ati dat banii. Si cum unii producatori, din pacate chiar brand-uri serioase, „omit” sa treaca aceste date pe ambalaj, nu va ramane decat sa le aflati singuri.

In momentul de fata, se gasesc pe piata o multitudine de modele de stick-uri si carduri flash. De asemenea, capacitatile acestora din ce in ce mai mari ii atrag pe cumparatori si ii fac pe cei mai putin avizati, care din pacate formeaza majoritatea, sa uite de celelalte doua aspecte extrem de importante amintite mai sus, vitezele de citire/scriere. Poate deveni frustrant sa vezi ca ai achizitionat un stick USB de 32 GB de exemplu si stai o vesnicie sa copiezi informatie pe el.

Prin urmare, am sa va prezint doua utilitare cu ajutorul carora puteti face un benchmark read/write la flash carduri sau stick-uri USB.

Primul dintre ele se numeste USBDeview si-l gasiti aici in ambele variante, pe 32 bits si 64 bits.

USBDeview este un utilitare micut, portabil care nu are nevoie de prea multa prezentare. Doar porniti programul, faceti click pe Start si testul va incepe cu scrierea si citirea secventiala a unui fisier de 100 MB, iar la sfarsit va fi afisat rezultatul testului (vezi imagine). Optional se poate publica rezultatul testului care va ajunge intr-o baza de date comparativa. Testul nu afecteaza continutul stick-ului sau cardului flash. Singura conditie este ca pe acestea sa se gaseasca liber un spatiu de cel putin 150 MB pentru ca testul sa se poata desfasura.

usbdeview

Al doilea utilitar se numeste Flash Drive/Card Tester si-l gasiti aici.

Flash Drive/Card Tester are trei optiuni de test independente: write, read si write, read & compare. Pentru a economisi timp, va sfatuiesc sa o folositi pe ultima, write, read & compare (vezi imagine). De asemenea, utilitarul testeaza pe langa viteza de citire/scriere si daca exista erori ale memoriei.

flash-speed-test

Atentie! Spre deosebire de USBDeview, Flash Drive/Card Tester formateaza stick-ul sau cardul. Prin urmare, salvati-va datele inainte de test, daca este cazul. De asemenea, dupa ce s-a efectuat testul, este necesara reformatarea stick-ului sau a cardului flash pentru a putea fi utilizat.

Asta e tot, spor la testat!

De asemenea, ai putea dori...