Eroare System Restore in Windows 7

windows-system-restore

Daca din diverse motive ati dorit sa faceti o restaurare a sistemului de operare Windows 7 la o data anterioara si ati intampinat eroarea “System Restore does not appear to be functioning correctly on this system”, aveti mai jos rezolvarea.

Eroare este legata de serviciul Volume Shadow Copy si este o componenta esentiala a windowsului care face posibila restaurarea sistemului de operare la o data anterioara. Windows 7 creaza automat puncte de restaurare atunci cand se instaleaza programe sau drivere, iar daca ceva nu merge bine avem posibilitatea sa restauram sistemul daca este nevoie, folosind optiunea System Restore.

Ce se intampla insa daca System Restore nu functioneaza? Usor de realizat ca nu se va putea face restaurarea de care avem nevoie. Eroarea de mai sus vine insotita de urmatorul mesaj:
A Volume Shadow Copy Service component encountered an unexpected error. Check the Application event log for more information. (0x80042302)

De ce apare aceasta eroare? Restaurarea sistemului depinde cum spuneam mai sus de serviciul Volume Shadow Copy, iar daca acest serviciu nu functioneaza, nu va functiona nici System Restore.

Rezolvare:

1) Facem click pe „Start”, iar in bara de cautare (search) tastam comanda “services.msc”. Se va deschide consola de servicii, unde vom cauta serviciul Volume Shadow Copy. Vezi imaginea:

volume-shadow-copy

2) Dupa ce am gasit serviciul, se executa dublu click pe acesta, operatie in urma careia se va deschide fereastra de propietati unde la „Startup type” vom alege optiunea “Automatic”. Apoi click pe „OK” pentru a valida setarea. Vezi imaginea:

volume-shadow-copy

3) Incercati apoi sa porniti System Restore. Ar trebui in acest moment sa se deschida fara nicio problema!

Nota! Aceasta setare este valabila si pentru Windows 8, cu diferenta ca serviciul Volume Shadow Copy a fost inlocuit cu File History Service. Vezi imaginea:

file-history

Observatie: Desi in anumite situatii System Restore va poate scapa de anumite probleme, eu personal nu sunt adeptul folosirii acestei optiuni si recomand sa o lasati dezactivata. Motivul este unul pe cat se poate de serios si intalnit in practica, si anume virusii. Pe scurt, System Restore creaza copii ale fisierelor, iar daca acestea sunt infectate cu programe malware, restaurarea pe care o veti efectua va duce la re-infectarea calculatorului, desi inainte de operatia System Restore ati realizat o devirusare. In concluzie va veti invarti intr-un cerc vicios!

Succes!

De asemenea, ai putea dori...