Tails OS – Confidentialitate pentru oricine, oriunde

tails-os

In peisajul online de astazi, confidentialitatea datelor este din ce in ce mai expusa, datorita multitudinii de instrumente software care monitorizeaza activitate internautilor. Pe cat de bogata este paleta acestor instrumente software de monitorizare a mediului online, pe atat de saraca este cea care poate sa ofere protectii tehnice impotriva acestui fenomen.

Am sa va prezint insa, in acest acest articol, unul dintre cele mai sigure instrumente de protectie si confidentialitate a datelor si anume Tails OS.
Tails OS este un sistem de operare free, bazat pe Debian GNU/Linux si care va ajuta sa utilizati Internetul in mod anonim, pe aproape orice calculator, fara a lasa urme. Este un sistem de operare complet, conceput pentru a fi utilizat de pe un DVD, stick USB sau un card SD, independent de sistemul de operare original al computerului.

Tails OS vine cu o multime de aplicatii preinstalate, precum vestitul browser Tor, client de mesagerie instant, client de e-mail, suita office, editor de imagine si sunet si multe altele. Tails OS se bazeaza pe reteau anonima Tor pentru a va proteja intimitatea online. Toate programele sunt preconfigurate pentru a se conecta la Internet prin Tor, iar in cazul cand o aplicatie incearca sa se conecteze direct la Internet, conexiunea este blocata automat pentru securitate.

screenshot-tails-os

Tails OS poate fi instalat sau rulat live, dupa cum spuneam anterior, de pe un DVD, stick USB sau un card SD. Avantajul acestui lucru, este faptul ca poate fi utilizat atat pe calculatorul personal, cat si pe cel al unui prieten sau al unei institutii publice (de exemplu o biblioteca), independent de sistemul de operare existent pe acel calculator. Tails OS este configurat in asa fel incat acesta nu foloseste deloc spatiul de stocare de pe hard disk-ul calculatorului de pe care ruleaza, toate operatiunile fiind stocate doar in memoria RAM a acestuia, memorie care se sterge automat la o repornire a calculatorului, nelasand astfel nicio urma.

Acest lucru va da posibilitatea sa lucrati documente sensibile pe aproape orice calculator si va protejeaza de o posibila recuperare a datelor, dupa oprirea acestuia. De asemenea, Tails OS vine cu o serie de instrumente de criptare pentru a va proteja datele, precum:

LUKS – un instrument de criptare a stick-urilor USB sau hard disk-urilor externe
• Foloseste automat protocolul HTTPS pentru a cripta comunicatiile pe Internet cu ajutorul HTTPS Everywhere, o extensie Firefox dezvoltata de Electronic Frontier Foundation
• Protejeaza conversatiile prin mesageria instant, folosind protocolul criptografic OTR
• Sterge in siguranta fisierele sensibile si elibereaza spatiul pe disk folosind Nautilus Wipe

Ar mai fi multe de spus despre Tails OS, insa pentru o documentare suplimentara, va recomand site-ul producatorului. Tot acolo veti gasi si instructiunile de instalare (a se citi cu mare atentie) si link de download cu imaginea sistemului de operare Tails OS.

Protejati-va identitatea!

De asemenea, ai putea dori...