Despre Monitoarele LCD

LG-monitor

Despre monitoarele LCD si ce e important sa stim cand achizitionam un astfel de produs!

Caracteristici importante in alegerea unui monitor LCD:
1. rezolutia – numarul total de pixeli; se calculeaza inmultind numarul de pixeli pe orizontala cu numarul de pixeli pe verticala;
2. contrastul – diferenta de luminozitate dintre cel mai intunecat pixel si cel mai luminos de pe monitor;
3. timpul de raspuns – durata in care un pixel trece prin starile negru – alb – negru;
4. diagonala – diagonala ecranului masurata in inch sau cm.

Un lucru destul de important in alegerea unui monitor si de care trebuie tinut cont, este si tehnologia de fabricatie a display-ului. Intr-un monitor LCD fiecare pixel este impartit in 3 celule (subpixeli). Cei 3 subpixeli sunt rosu, verde si albastru. Prin combinarea lor, un pixel poate reda milioane de culori. Pentru a reda culorile cristalele lichide au nevoie de o sursa de lumina exterioara a carei radiatie trece prin acestea. Cam acesta este principiul de functionare, in mare al monitoarelor LCD.

Exista patru tehnologii de fabricatie principale:
TN (Twisted Nematic)
IPS (In-Plane Switching)
VA (Vertical Alignment)
OLED (Organic Light-Emitting Diode) – new

Tehnologia TN are ca avantaj pretul scazut si timpul mic de raspuns, insa nu sta foarte bine la redarea cu acuratete a culorilor, al luminozitatii si al unghiului de vizibilitate. Exista totusi paneluri TN de generatia mai noua si o calitate foarte buna care echipeaza monitoare din gama profesionala precum Nec, Eizo si altele, dar pretul este pe masura.

Tehnologia IPS desi este mai scumpa, pret care se regaseste si in echipamentele care au in componenta astfel de paneluri, are ca dezavantaj timpul mare de raspuns. Mai mare decat al celor TN. Insa sta foarte bine la acuratetea culorilor si are un unghi de vizibilitate destul de bun. De asemenea nivelul de negru este mai bun decat la panelurile TN.

Tehnologia VA este in general utilizata la monitoarele LCD mai noi, alinierea verticala reprezentand cea mai buna alegere. Ce este VA mai exact? Atunci cand nu se aplica tensiune asupra moleculelor LC (liquid crystal) acestea sunt aliniate vertical, producand o imagine neagra. In momentul aplicarii unei tensiuni, cristalele lichide se aseaza in pozitie orizontala, creand o imagine alba. Acest lucru aduce un unghi de vizionare mult mai larg, un contrast si un nivel al negrului mult mai bun. Culorile sunt de asemenea mai vii. Timpul de raspuns este mai mare decat al celor IPS.

Panoul OLED este cea mai noua tehnologie in fabricarea panel-urilor. Aceasta foloseste diode electro-luminiscente din compusi organici, in randuri si coloane. Panoul OLED este folosit la televizoare si monitoare, sisteme de calcul portabile cat si la panouri publicitare. Cele mai mari avantaje ale tehnologiei OLED sunt consumul scazut de energie, culorile si contrastul mult peste cel al panel-urilor clasice si nu in ultimul rand unghiul de vizibilitate foarte bun.

Dupa cum se observa, fiecare model are avantajele si dezavantajele lui. Alte caracteristici:

Timpul de raspuns reprezinta timpul necesar schimbarii culorii unui pixel. Pentru monitoarele LCD, timpul de raspuns este intotdeauna masurat fie negru-la-negru (B2B) fie gri-la-gri (G2G). Este indicat sa cautati sa achizitionati un monitor cu un timp de raspuns cat mai mic, in special pentru cei care au pasiune pentru jocuri si filme.

Rata de reamprospatare (Refresh Rate) – acesta caracteristica specifica de cate ori pe secunda, un monitor deseneaza imaginea primita pentru afisare. Indicat este sa fie cat mai mare. La cele cu o rata de refresh mica, poate sa apara fenomenul de palpaire a imaginii.

Contrastul reprezinta raportul intre intensitatea celui mai luminos alb si celui mai intens negru.

Formatul unui monitor este rezultatul in urma raportului dintre latimea si inaltimea imaginii. Se intalnesc doua tipuri de formate: clasic, adica 4:3 si cel mai nou dintre ele, cel wide, 16:9.

Diagonala este lungimea ecranului (partea vizibila, fara rama) masurata pe diagonala si exprimata de obicei in inch. Pentru lucrul de zi cu zi, monitoarele in format 4:3-clasic, sunt mai mult decat suficient, in schimb pentru filme, jocuri si grafica monitoarele 16:9 (wide) sunt ideale.

Cand achizitionati un monitor urmariti scopul pentru care acesta va fi folosit. Aceasta se va reflecta automat si in pretul de achizitie. Pentru cei care fac grafica la nivel profesional trebuie avut in vedera achizitionarea uni monitor cu un contrast cat mai bun si unor culori cat mai naturale. Din aceasta gama putem aminti doi producatori de marca – Eizo FlexScan si NEC, dar mai sunt si altii. Acest gen de monitoare sunt foarte scumpe, asa ca trebuie avut in vedere acest lucru. Sunt considerate monitoare care fac parte din gama profesionala.

Rezolutia exprima valoarea acestui parametru prin numarul maxim de pixeli pe care îi poate afisa un monitor atât pe orizontala cat si pe verticala. Urmariti sa achizitionati un monitor cu o rezolutie cat mai mare. Cu cat rezolutia este mai mare cu atat definitia si calitatea imaginii este mai buna. Retineti ca monitoarele TFT-LCD au o rezolutie nativa in care se vad bine. O rezolutie sub sau peste cea nativa, aduce o inrautatire a calitatii imaginii. Deci atentie la setarile placii video, respectand rezolutia nativa a monitorului. O rezolutie Full HD – 1920×1080 ar fi ideala, mai ales ca informatia in format High Definition (HD) a luat o amploare foarte mare in ultimul timp si aici ma refer la filme, poze, televiziune, diverse filmari personale folosind camere video HD si altele.
Avand in vedere caracteristicile si sfaturile enumerate mai sus, sper sa faceti achizitii cat mai bune ! Succes !

De asemenea, ai putea dori...