DVD+R versus DVD-R – ce alegem?

dvd+r-vs-dvd-r

DVD+R versus DVD-R – ce alegem? Este o intrebare pe care multa lume o pune in momentul cand doreste sa faca o astfel de achizitie. O intrebare destul de frustranta, deoarece la prima vedere nu pare sa existe vreo diferenta intre ele. Si totusi exista. Hai sa vedem care!

CaracteristiciDVD+RDVD-R
StraturiMultipleSingle
Capacitate4488 MB4488 MB
TehnologieTehnologie sustinuta de DVD+RW alliance - Sony, Yamaha, Philips, Dell, Microsoft s.a. Foloseste sistemul ADIP (Address In Pregroove) rezultand o inregistrare mai exacta la viteze mari fata de sistemul LPP.Tehnologie sustinuta de DVD Forum - Apple, Pioneer , Mitsubishi, Hitachi, Time Warner, Fuji, Sony, Toshiba, s.a. Foloseste sistemul LPP (Land Pre Pit).
Drag & DropSuportata. Tehnologia poarta numele de cod Mt. Rainier si este o caracteristica hardware.Nu este suportata.

Putina istorie! Standardul DVD-R a fost dezvoltat in 1997 de catre Pioneer. Acest format a fost si este susținut de DVD Forum. Standardul DVD+R a fost dezvoltat in anul 2002 de catre o coalitie de producatori cunoscuta sub denumirea de DVD + RW Alliance la concurenta cu DVD Forum. Acestia din urma, pana in anul 2008, nici nu au vrut sa recunoasca formatul DVD+R ca fiind unul oficial, cei de la Sony apeland chiar la lege pentru a impiedica standardizarea formatului.

Dupa cum ati putut vedea si in tabel, cele doua standarde se diferentiaza prin structura interna si tehnologia folosita. Spre exemplu, formatul DVD+R foloseste sistemul de control al vitezei de inregistrare numit ADIP (Address In Pregroove), care este mai putin sensibil la interferente si erori decat sistemul LPP (Land Pre Pit) al formatului DVD-R. Acest lucru duce la o mai mare acuratete a inregistrarilor la viteze mari. De asemenea formatul DVD+R beneficiaza de un sistem mai bun de corectie a erorilor decat formatul DVD-R.

Dupa cum spuneam, razboiul dintre dezvoltatorii celor doua formate a luat sfarsit, iar asta a facut ca toate recorderele DVD moderne sa inglobeze ambele tehnologii. Insa intrebarea inca persista. Ce alegem sau ce format este mai bun? Daca detineti un player mai vechi, atunci ar trebui sa folositi formatul DVD-R pentru o mai buna compatibilitate. Insa, pentru majoritatea, formatul DVD+R este o alegere mult mai buna datorita tehnologiilor imbunatatite, care produc mai putine erori la inregistrare si este compatibil cu aproape toate DVD-Playerele moderne. O abilitate sporita a formatului DVD+R este si faptul ca da posibilitatea utilizatorului sa editeze numele fisierelor, titlurile filmelor si melodiilor, inclusiv playlist-urile. De asemenea, merita mentionat faptul ca formatul DVD-R/RW poate fi scris doar intr-un singur strat pe suprafata discului, pe cand formatul DVD+R/RW poate fi scris in mai multe straturi, oferind astfel o capacitate mai mare de stocare.

Daca doriti mai multe amanunte despre cele doua tehnologii DVD+R si DVD-R, o puteti face aici si aici.

Mai jos aveti si un filmulet in care se explica in mare diferenta dintre cele doua formate:

In functie de DVD Playerul pe care il detineti si cele prezentate mai sus, alegerea utilizarii unui format sau altul va apartine!

De asemenea, ai putea dori...